Yeşil Burun Adaları ve Namibya'dan gelen first ladylerin de aralarında bulunduğu davetliler, Sierra Leone Devlet Başkanı Julius Maada Bio'nun Çocuk Evliliklerinin Yasaklanması Yasası'nı imzalamasını izlediler. Bio'nun eşi Fatima da onu izledi. Artık 18 yaşın altındaki bir kız çocuğunun evliliğine karışan herkes en az 15 yıl hapis cezasına veya yaklaşık 4.000 dolar para cezası alacak. Çok büyük bir oranda da her ikisine birden çarptırılacak.

KEŞKE DAHA ÖNCE OLSAYDI

Suriye’de şüpheli trafik kazasında Esad’ın danışmanı hayatını kaybetti! Suriye’de şüpheli trafik kazasında Esad’ın danışmanı hayatını kaybetti!

Kız kardeşi 14 yaşındayken evlendirilen üniversite öğrencisi Khadijatu Barrie, BBC'ye yaptığı açıklamada, yasağı memnuniyetle karşıladığını söylerken, "Keşke daha önce olsaydı. En azından kız kardeşimi, arkadaşlarımı ve diğer komşularımı kurtarabilirdim" dedi. Sierra Leone ataerkil bir toplumdur ve bir babanın kızını zorla evlendirmesi yaygın bir durumdur.

10 YAŞINDA EVDEN KAÇTI

Bayan Barrie bu olasılıkla 10 yaşındayken karşı karşıya geldi. Babası onu reddettikten sonra buna direndi ve aile evinden kaçtı. Okul ücretlerini ödeyen öğretmenler ve konaklama konusunda kendisine yardımcı olan BM Çocuk Ajansı'ndan bir çalışan bulduğu için şanslıydı. Ancak kırsal kesimde yaşayanların geleneklere karşı gelmesinin zor olduğunu ve yeni yasanın etkili olabilmesi için her topluluğun bilgilendirilmesi gerektiğini söylüyor.

DÜĞÜNE KATILANLAR BİLE!

Barrie, "Eğer herkes bunu yaptığınızda sizi neyin beklediğini anlarsa, eminim bu ülke daha iyi bir yer olacaktır" açıklamasında bulundu. Sağlık Bakanlığı, kız çocuklarının üçte birinin 18 yaşına gelmeden evlendirildiğini ve ülkedeki anne ölümlerinin dünyadaki en yüksek oranlardan biri olduğunu tahmin ediyor. Yeni kurallar kapsamında ceza ile karşı karşıya kalanlar arasında damat, çocuk gelinin anne-babası veya velileri, hatta düğüne katılanlar bile yer alıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ