Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Guyana, Peru, Surinam ve Venezuela'nın da içinde yer aldığı Amazon İşbirliği Örgütü, "Amazon Havzası, 2024'te son yılların en şiddetli kuraklıklarından biriyle karşı karşıya kalacak. Bunun birçok üye ülke üzerinde önemli etkileri olacak" mesajını paylaştı.


BOLİVYA-PERU-BREZİLYA


Güneybatı Amazon'daki birçok nehirde su seviyeleri yılın bu zamanı için kayıtlardaki en düşük seviyede... Tarihsel olarak en kurak aylar; yangın ve ormansızlaşmanın zirve yaptığı ağustos ve eylüldür. Şimdiye kadar en çok etkilenen ülkeler; Bolivya, Peru ve Brezilya...


MEKSİKA BÜYÜKLÜĞÜNDE!


Brezilya, neredeyse Meksika büyüklüğünde bir alanı kaplayan Madeira ve Purus adlı iki büyük havzada su kıtlığı ilan etti. Acre eyaleti, yaklaşan su kıtlığı nedeniyle tedbir planı hazırladı. Birçok farklı bölgede de benzer önlemler alındı.


ÜRETİM DURDURULABİLİR


Önlemler; izlemeyi artırmak, kaynakları ve personeli harekete geçirmek ve federal yardım talep etmek için kullanılıyor. Brezilya'nın en büyük iki hidroelektrik santrali, geçen yıl olduğu gibi üretimi durdurabilir.
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL