Uzmanlar, sıcaklıkla ilişkili rahatsızlıkları tedavi etmek için ceset torbalarını soğutma banyolarına dönüştürüyorlar. Hastaların buraya konulması, vücut ısısını hızla düşürerek ciddi hasarların önüne geçebiliyor. Phoenix'teki itfaiye araçları ve ambulanslar artık bu özel ceset torbalarını standart ekipman olarak taşıyor. Yalnızca ABD'de ısıya bağlı 2302 ölüm meydana geldi ve durum daha da kötü olabilir. Phoneix'teki görevliler de "modifiye" edilmiş ceset torbalarını kullanmaya başladı. O kadar iyi çalışıyorlar ki artık hepsinde bu ceset torbaları mevcut.

KALICI HASARLARA SEBEP OLUYOR

Sıcak çarpması geçiren bir hastayı hemen bu ceset torbasının içine sokmak, vücut sıcaklığını hızla düşürmenin en etkili yollarından biridir. Vücut sıcaklığının fazla artışı beyinde, kalpte ve diğer organlarda kalıcı hasara neden olabilir. Stanford Üniversitesi'nden Profesör Sam Shen, "Vücudunuzu ne kadar çabuk soğutursanız, semptomları o kadar çabuk çözebilir ve bazı ciddi komplikasyonları önleyebilirsiniz" dedi.

KADINI HEMEN TORBAYA SOK!

Birkaç yıl önce Profesör Shen'in 87 yaşında sıcak çarpması geçiren bir hastası vardı. O zamanlar Shen'in meslektaşı olan Grant Lipman, vahşi doğada yapılabilecekler konusunda son derece bilgiliydi. Kadını buzla dolu bir ceset torbasına koymasını önerdi. Shen, "Bu bir tür doğaçlama çözümdü ancak bilinen bir tekniğe dayanıyordu ve işe yaradı. 2020 yılında konuyla ilgili bir makale yazdık. Sadece 1 yıl sonra bazı uzmanlar bu yöntemi kullanmaya başladı. Diğer alternatiflere göre bu yöntem gerçekten ucuz ve erişilebilir. Ayrıca tıp uzmanı torbanın içindeki kişiyi görebiliyor ve ona dokunabiliyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ