Siber suç çeteleri şu ana kadar kötü bir yıl geçirdi. Kolluk kuvvetlerinin operasyonları, LockBit gibi bazı önemli grupları etkisiz hale getirdi. LockBit; suçluların kurbanın ağlarını kilitlemeye, verilerini çalmalarına ve bunların geri verilmesi için fidye talep etmelerine olanak tanıyan kötü amaçlı yazılımların önde gelen geliştiricilerinden biriydi.

İZLENEMEYEN KRİPTO PARA

LockBit ve diğer yazılımları kullanan fidye saldırıları; hükümetlerin, işletmelerin ve hastaneler gibi kamu hizmetlerinin büyük ölçüde aksamasına yol açtı. Mağdurlar, çete üyelerine genellikle izlenemeyen kripto paralarla yüz milyonlarca dolar ödedi. Fransa'daki XMCO danışmanlık şirketinden Nicolas Raiga-Clemenceau, şubat ayında LockBit'in ve Mayıs ayında da bir başka kötü amaçlı bot ağının kesintiye uğramasının ardından fidye yazılımı sahnesinin temizlendiğini söyledi.

BİRÇOK YENİ GRUP

Ancak o zamandan bu yana "birçok yeni grubun" ortaya çıktığını ve kendilerini örgütlemeye başladığını belirtti. ABD'li siber güvenlik firması Recorded Future'dan Allan Liska da aynı fikirde. Bazı yeni gruplarla birlikte endişe verici eğilimlerin ortaya çıktığını söyledi. Bazı yeni çetelerin, çevrimiçi gözdağı vermenin yanı sıra fiziksel şiddet tehditlerini de göz önünde bulundurduğu görülüyor.

SANA ZARAR VERECEĞİZ

Liska, çetelerin daha önceden üst düzey yöneticilerin adresleri gibi bir sürü kişisel bilgiyi çalmış olabileceklerini belirtti. "Gerçek dünyada sana veya ailene zarar verecek bir şey yapacağız" tarzında tehditlerin bulunduğu kaydedildi. Liska ve diğer uzmanlar hala yeni manzarayı değerlendiriyor ve bir dizi yeni grubun ortaya çıktığını söylüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ