Türkiye İstatistik Kurumu, maaş zamlarını etkileyecek son veriyi açıkladı ve milyonlarca emekli için geri sayım sona erdi. Veri sonrası zam oranları SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 25.73, memur ve memur emeklisi içinse yüzde 19.31 oldu. Hükümet kanadından refah payı olmayacağına dair sinyaller gelse de Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete katıldğı programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan birkaç gün içinde açıklama gelebileceğini belirtti.

Emekli2.....-1

"BASKILAR ARTARSA..."

Ete, "Önümüzdeki birkaç gün içinde açıklama yapılabilir. Cumhurbaşkanı'nın eğer bununla ilgili baskılar artar, gündemde tutulursa emekliler için yüzde 24.73'lük zamda düzenleme yapılacağını düşünüyorum. Çünkü SSK ve Bağkur emeklileri için yüzde 24.73 enflasyon farkı ocak 2024'teki alım gücü bile değil. Oran yüzde 24.73 çıktı bizde yüzde de 5 refah payı veriyoruz diyebilirler. Yuvarlayacaklar yukarı doğru." dedi. 

Emekli1.....-1

AYLIK BAĞLANMA ORANLARINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMELİ

Aylık bağlama oranlarında bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirten Ete, "Emekli sosyal yardım niteliğinde bir aylıkla yaşıyor. 8 bin TL, 9 bin TL kök aylık gibi bir ucube sistemi 2019'da Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatının içine yerleştirdiler. Bu kabul edilebilir bir rakam değil..." ifadelerini kullandı. 

Muhabir: SERKAN BAYAR