Türkiye Gazetesi'nden Esma Altın'ın haberine göre, "Sağlıklı Türkiye Yüzyılı" programı kapsamında güncellenen Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik ile tıp merkezlerinde planlı ve keyfi sezaryen doğumlarına izin verilmeyecek.
DOĞUM ÜNİTESİ ZORUNLULUĞU
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik, tıp merkezleri, poliklinikler, muayenehaneler ve tüm özel sağlık kuruluşlarındaki sağlık hizmetleri standartlarını yükseltmeyi hedefliyor. Bu kapsamda getirilen en dikkat çekici değişikliklerden biri doğum hizmetlerine yönelik oldu.
Yeni düzenlemeye göre, tıp merkezlerinde planlı sezaryen doğum yapılamayacak. Eğer bir tıp merkezinde normal doğum hizmeti verilmek isteniyorsa, bünyesinde doğum ünitesi kurulması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, ameliyathanesi bulunmayan tıp merkezlerine doğum ünitesi kurma izni verilmeyecek.
16 METREKARE ŞARTI
Doğum ünitelerinin giriş çıkışları kontrol edilebilir ve genel sirkülasyondan uzak bir konumda, ameliyathaneye kolayca ulaşılabilir şekilde planlanacak. Doğum salonlarının ise en az 16 metrekare büyüklüğünde olması gerekecek.
Diğer Düzenlemeler: Elektronik Kayıt, Denetim ve Cerrahi Birim
Yeni yönetmelik, doğum hizmetlerinin yanı sıra diğer sağlık hizmetleri alanlarında da önemli değişiklikler içeriyor:
Elektronik Kayıt Zorunluluğu: Kayıt ve arşiv süreçlerinin modern ihtiyaçlara uygun hale getirilmesi amacıyla elektronik kayıt ve bildirim zorunlu hale getirildi.
Sıkı Denetimler: Tıbbi tedavi uygulamalarının bilimsel standartlara uygunluğunu değerlendirmek için tıbbi endikasyon ve uygulama denetimleri sıklaştırılacak.
Cerrahi Birim Kurulabilmesi: 24 saat kesintisiz hizmet veren ve uzman tabip kadro sayısı 10 ve üzeri olan tıp merkezlerinde acil ünitesi ile cerrahi müdahale birimi kurulabilecek. Ancak yapılacak cerrahi müdahalelerin, herhangi bir nedenle ikinci bir müdahaleyi gerektirmeyecek nitelikte olması şartı aranacak ve uygulama izin belgesi alınması zorunlu olacak.
Poliklinik Birleşimiyle Tıp Merkezi: İki veya daha fazla poliklinik bir araya gelerek tıp merkezine dönüşebilecek.
Muayenehane Uygulamaları: Muayenehanelerde başvurulacak tıbbi uygulamaların çerçevesi çağdaş tıp kurallarına uygun olacak.
Laboratuvar ve Radyoloji Hizmetleri: Tıp merkezleri bünyesinde tıbbi laboratuvar, radyoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp hizmetleri, gerekli izin belgelerinin alınması şartıyla verilebilecek.
Sağlık Bakanlığı'nın bu yeni düzenlemesiyle, tıbbi gereklilik dışındaki sezaryen doğumların önüne geçilmesi ve normal doğuma teşvik hedefleniyor. Özel sağlık kuruluşlarındaki hizmet standartlarının yükseltilmesi ve hasta güvenliğinin artırılması da amaçlanıyor.
Öte yandan günler önce (14 Nisan 2025) Sivasspor-Fenerbahçe maçında futbolcular "Doğal olan normal doğum" pankartını açtı. Pankartta ayrıca, "Tıbbi olarak zorunlu olmadığı sürece sezaryen doğal değildir" yazıyordu. Kadınlar, siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşlarından pankartın açılmasına, üzerinde yazanlara tepki gelmişti.