Japonya Savunma Bakanlığı, Çin'in artan tehdidine karşı caydırıcılığını güçlendirmek için 8.5 trilyon yen (59 milyar dolar) tutarında bir bütçe talep etti. Ülkenin azalan nüfusu nedeniyle düşen asker sayısını telafi etmek için savunma yetkilileri ayrıca insansız silahlara ve yapay zekaya odaklanıyor.


TOPLANTIDA ONAYLANDI


Bakanlığın 2025 talebi; hükümetin devam eden güvenlik stratejisi kapsamında Japonya'nın hızlı beş yıllık askeri güçlendirme planının üçüncü yılını işaret ediyor. Bütçe talebi, Maliye Bakanlığı'na sunulmadan önce Savunma Bakanlığı toplantısında onaylandı.


UZUN MENZİLLİ FÜZELER


Japonya, Çin'in artan askeri tehditleri ve bölgesel denizlerdeki gerginlik nedeniyle son yıllarda güneybatı bölgesinin savunmasını hızla güçlendiriyor. 2025 bütçe talebinin 970 milyar yenlik (6.7 milyar dolar) kısmı, uzun menzilli füzelerle ilgili...


DRONE GELİŞTİRİLECEK


Japonya, ayrıca azalan asker sayısıyla başa çıkmak zorunda... Gözetleme ve muharebe için daha fazla drone geliştirmeye ve satın almaya odaklanıyorlar. Bu konuda istenen rakam da 710 milyon dolar... Ayrıca yapay zeka ile çalışan silahlar da orduya eklenecek.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL