Ukrayna ve Rusya'dan gelen göçmen akını, birçok farklı ülkeye dağıldı. Ancak Karadağ şu ana kadar bu akını yönetmeyi başardı. Şubat 2022'den bu yana Ukraynalı mülteciler ve Rus sürgünler, savaştan ve zorunlu askerlikten kaçarak Avrupa'nın dört bir yanına dağılmış durumda.

4 MİLYONDAN FAZLA

Dört milyondan fazla insan geçici koruma amacıyla Avrupa Birliği'ne sığınmak için Ukrayna'dan Almanya, Polonya ve diğer yerlere kaçtı. Ancak Karadağ, 200.000'den fazla Ukraynalıyı kabul ederek, dünyada kişi başına düşen en yüksek Ukraynalı mülteci nüfusuna sahip ülke oldu.

ÇOK SABIRLIYIZ

Adriyatik kıyısındaki Budva tatil beldesinde mülk sahibi olan Dobrovic, "Karadağlılar çok sabırlı, yardım etmek isteyen insanlar" dedi. Aslında Karadağ'ın da bazı sorunları var. Ülkede çoğunluğu Rus yanlısı görüşlere sahip önemli sayıda Sırp nüfus yaşıyor.

SINIR DIŞI ETTİLER

İki yıl önce altı Rus diplomat casusluk şüphesiyle sınır dışı edildi. Yine de şu anda birçok Rus, ülkede sorunsuz şekilde yaşıyor. Karadağ mülteci krizine verdiği yanıtla, özellikle de Ukraynalılara geçici koruma statüsü verme kararıyla dikkat çekti. Bu statü şu anda Mart 2025'e kadar uzatıldı.

YASAL STATÜ

Geçtiğimiz yılın eylül ayındaki en son rakamlar 10.000'den fazla kişinin göçmen haklarından faydalandığını gösteriyor. BM, 62.000 Ukraynalının yasal statü kazandığını söylüyor. Diğerleri ise bunun için uğraşıyor. Bu, Karadağ nüfusunun yaklaşık %10'u... Binlerce kişi de Rusya ve Belarus'tan geldi.

Muhabir: Münevver Beyza Morgül