Ukrayna, bu yaz olabildiğince fazla tahıl göndermeye çalışıyor. Ülke, dünyanın önde gelen buğday ve mısır yetiştiricilerinden biri olup, Rusya'nın 2022'deki saldırılarından önce, yalnızca Karadeniz üzerinden ayda yaklaşık 6 milyon ton tahıl ihraç ediyordu.

BAŞKA ÇARELERİ YOK

Tahıl satışları önemli bir gelir kaynağı... Küresel fiyatlar zayıf olsa da, nakit sıkıntısı çeken Ukraynalı çiftçilerin, önümüzdeki ekim sezonunu finanse etmeleri gerektiğinden ihracata devam etmekten başka çareleri yok.

HENÜZ AÇIKLANMADI

Ukrayna Ticaret Birliği'nin (UGA) verilerine göre; ülkenin Temmuz ayında gıda ihracatı geçen yılın aynı ayına göre iki katına çıkarak 4.2 milyon tonu geçti. Ukrayna, temmuz ayındaki ihracatının hangi ülkelere yapıldığını henüz açıklamadı. Ancak geçen sezon buğdayın çoğunu İspanya, Mısır ve Endonezya'ya, mısırını ise çoğunlukla İspanya ve Çin'e ihraç etti.

DÜŞÜŞE RAĞMEN GELDİ

Bu artış, savaşla ilgili aksaklıklardan kaynaklanan bu sezonki üretim düşüşüne rağmen geldi. Yine de Kiev'in bu trendi 2024/25 sezonunun tamamında sürdürebileceğinin garantisi yok.

Kaynak: HABER MERKEZİ