Sivas’ta yer alan Hamidiye Kültür Bahçesi’nde bulunan Savaş Atları Müzesi, ziyaretçilerini zamanda bir yolculuğa davet ediyor. Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze uzanan savaş atlarının hikâyeleri, müzede canlandırılıyor.
Sivas'ta Osmanlı döneminde numune çiftliği olarak kurulan ve Cumhuriyet döneminde atı-ı ıslah kurumu olarak faaliyet gösterdi. Uzun süre atıl kaldıktan sonra 29 Ekim 2021'de Savaş Atları Müzesi olarak yeniden kapılarını açtı.
Sivas, Ankara yolu üzerinde yer alan ve ilk planında 250 dönüm olarak tasarlanan numune çiftliği, yıllar içerisinde önemli bir haraya dönüştü. Bu hara, Uzun yayla atı olarak bilinen Anadolu ırkını yetiştirerek hem bölgenin hem de Osmanlı ordusunun savaş atı ihtiyacını karşıladı. Cumhuriyet döneminde ise atı-ı ıslah kurumu olarak faaliyet gösterdi. 1980'li yıllara kadar aktif olan bu hara, uzun bir süre atıl durumda kaldıktan sonra, 2021 yılında valilik bünyesinde yapılan çalışmalarla Savaş Atları Müzesi olarak hizmet vermeye başladı.
İKİ GALERİ ŞEKLİNDE OLUŞTURULMUŞ
Müzenin ilk galerisinde savaş atları hakkında bilgiler verilirken, 10 farklı coğrafyada savaş meydanlarındaki ırkların birebir heykelleri sizi karşılıyor. İkinci galeride ise binanın tarihçesi, Anadolu'da bulunan yurt ocakları ve savaşa hazırlık oyunları ile atlı spor oyunları, at yarışları hakkında bilgi verilen dekorlar mevcut.
BALMUMU HEYKELLER, SAVAŞ ATLARI VE KIYAFETLER
Savaş Atları Müzesi’nde, Mustafa Kemal Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, 2. Abdülhamid Han, Atilla, Cengiz Han'ın at üzerindeki balmumu heykelleri yer alıyor. Aynı zamanda Dünyada ve Türkiye’deki at çeşitleri, Sivas’ta yetişenler, savaş atları ve süvarilerin kullandığı özel kıyafetler müzede sergileniyor.
UZUNYAYLA ATLARIN HİKÂYESİ
Edindiğimiz bilgiye göre, uzunyayla atlarının hikâyesi; 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı dönemine dayanıyor. Savaş sırasında Kafkasya’dan Anadolu’ya büyük bir göç yaşandı. Sivas bölgesine karayoluyla gelen Çerkezler, yanlarında 7000 at getirdi. Dayanıklılıkları ve uzun mesafeleri rahatça kat edebilme özellikleriyle dikkat çeken bu atlar, Osmanlı ordusunda savaş atı olarak kullanıldı.
OSMANLI ORDUSUNUN GÜÇLÜ SAVAŞ ATLARI
Kalın bacak kasları ve omuz kemikleri sayesinde uzun mesafeleri rahatça kat edebilen Uzunyayla atları, Osmanlı ordusunda topçu birliklerinde çekici at olarak da görev yaptı. Kanaatkar yapılarıyla bilinen bu atlar, savaş dönemlerinde büyük önem taşıdı.