Metin Arolat’ın vefatı sonrası yeniden gündeme gelen ve halk arasında 'atom' ya da 'vitamin eklenmiş serum' olarak bilinen tedavi, sanıldığı kadar masum değil. Sağlık Bakanlığı, bu serumların yalnızca -hekim tarafından gerekli görüldüğünde uygulanması gerektiğini vurguluyor.

Son dönemde soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara yakalanan vatandaşların, hastaneye gitmeden evde tedavi yöntemlerine başvurdukları dikkat çekiyor. Özellikle 'sarı serum' adı verilen tedavi, hekim kontrolü olmadan ve yasal sağlık kurumları dışında sağlık kabini adı altında faaliyet gösteren yerler tarafından evlerde uygulanıyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI UYARIYOR

Sağlık Bakanlığı, grip, soğuk algınlığı ve benzeri rahatsızlıklar için evde uygulanan ‘sarı serum’ tedavilerine karşı ciddi uyarılarda bulundu. Bakanlık, halk arasında 'atom' veya 'vitamin eklenmiş serum' olarak bilinen bu serumların, yalnızca bir hekim tarafından gerekli görüldüğünde uygulanması gerektiğini belirtiyor. Damar yoluyla verilen serumların ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabileceğine dikkat çekerek, bu gibi durumlarda acil tıbbi müdahalenin yalnızca hastane ortamında mümkün olabileceğini vurguluyor.

BİN LİRAYA EVDE SARI SERUM

Evde uygulanan 'sarı serum' tedavisinin masum bir çözüm gibi görünse de pek çok tehlikeyi beraberinde getirdiğine dikkat çeken uzmanlar, bu tür uygulamaların sağlık açısından büyük risk taşıdığını söylüyor. Özellikle enfeksiyon riski, kullanılan serumların içeriği ve hastaların bireysel sağlık koşullarının dikkate alınmaması ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Yasal sağlık kurumları dışında, hekim denetimi olmaksızın yapılan bu işlemler, hijyen ve güvenlik açısından denetimsiz bir ortamda gerçekleştiriliyor. Ortalama bin lira gibi bir ücret karşılığında sunulan bu tedavi, hastaların kendilerini hızlıca toparlamalarını vaat ediyor ancak çok ciddi riskler taşıyor.

ANİ KALP KRİZLERİNE YOL AÇABİLİR

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, ŞOK Gazetesi'ne verdiği demeçte halk arasında "sarı serum" olarak bilinen tedavi yöntemine karşı önemli uyarılarda bulundu. Köksal, sarı serumun hem içerisine eklenen vitamin ve diğer katkı maddeleri hem de damar yoluyla hızlıca yüksek miktarda sıvı verilmesi nedeniyle kalp sağlığına zarar verebileceğini belirtti.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal

İnsan vücudunda normalde 4-5 litre arasında kan dolaşmaktadır. Ancak sarı serum uygulaması sırasında vücuda 15-20 dakika gibi kısa bir sürede 0.5 ila 1 litre arası sıvı verilir ve bu geçici olarak damarlardaki kan hacmini artırır. Damarlarda oluşan bu ekstra sıvı, kalp için ilave bir yük oluşturur. Özellikle kalp fonksiyonları sınırda olan ya da henüz fark edilmemiş koroner damar hastalıkları bulunan kişilerde, bu durum ani kalp krizlerine ve ölüme yol açabilir.

Bunun yanı sıra, serumun hazırlanması ve uygulanması sırasında hijyenik koşullara dikkat edilmemesi, vücuda mikrop girmesine neden olabilir. Bu da ani alerjik reaksiyonlar ve tansiyon düşüklüğü gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Ani tansiyon düşüklüğü, kalbin daha fazla çalışmasına neden olacağı için, bilinmeyen kalp rahatsızlıklarını tetikleyebilir ve kalp krizi riskini artırabilir.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR