Sardalya, tütsülenen veya pişirilen, daha sonra genellikle derisi ve kemikleriyle birlikte konserve edilen küçük, besin açısından zengin balıklardır. İster konserve isterse farklı şekilde tüketilsin, sardalyanın değeri hafife alınır. Diyetisyen Julia Zumpano, protein ve sağlıklı yağların yanı sıra sardalyaların D vitamini, B12 vitamini, kalsiyum, fosfor ve selenyum açısından da zengin olduğunu söyledi. Ayrıca sardalyalar potasyum, demir, çinko ve kolin ile doludurlar.

DAHA YOĞUN BESİN

Uzmanlar, konserve sardalyaların genellikle konserve ton balıklarından daha sağlıklı bir seçim olduğunu belirtiyor. Her ikisi de protein açısından yüksek olsa da sardalyalar daha yoğun besin içerir. Sardalya, ton balığına göre daha yüksek kombine omega-3 (DHA ve EPA) içeriğine sahip. Sardalyaların cıva oranı da ton balığına göre daha düşüktür. Ton balığı konserve olarak daha fazla tüketilse de sardalyanın hak ettiği değeri görmediği belirtiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ