Yolunuz Beşiktaş’a düşerse sarayı andıran farklı ve ihtişamlı süslemelere sahip Yıldız Hamidiye Camii’ni ziyaret ederek detayları inceleyebilirsiniz. Halk arasında Yıldız Camii olarak da bilinen yapı, II. Abdülhamid tarafından 1885-1886 yılları arasında Cuma selamlıklarında kullanılmak için yaptırılmış. Yıldız Hamidiye Camii, avlusunda bulunan saat kulesi ve kendini görenlere hayran bırakan ahşap ve kalem işi süslemeleri ile tarihi camiler arasında görülmesi gereken yapılardan biridir. Yıldız Sarayı’nın girişinde bulunan yola girdiğinizde önce Yıldız Saat Kulesi, arkasında bulunan avluda ise İstanbul’daki tarihi camiler arasında her yönüyle farklılık arz eden Yıldız Hamidiye Camii ile karşılaşırsınız.
CAMİLERİN SONUNCUSU
II. Abdülhamit 1876 yılında tahta çıktığında bir süre Dolmabahçe Sarayı’nda kalmış, ardından Yıldız Sarayı’na yerleşmiş. Güvenlik nedeniyle saraydan uzaklaşmamak için Cuma selamlığında kullanılmak üzere Yıldız Sarayı’nın girişine bir cami yapılmasını istemiş. Mimarı Nikolaki Kalfa olarak bilinen, Nikolaidis Jelpuylo isimli bir Rum’dur Yıldız Hamidiye Camii mimari türünün son örneği olduğu gibi, Osmanlı’da sultanların ve ailelerinin yaptırdığı sultan camilerinin de sonuncusudur.
TEK MİNAREYE SAHİP
1885-1886 yılları arasında Sultan İkinci Abdülhamid tarafından yaptırılmıştır. Planının bizzat Sultan İkinci Abdülhamid tarafından yapıldığı söylenmektedir. İç süslemeleri dikkat çekici güzelliktedir. Sağ ve solda merdivenle çıkılan odaları vardır. Sağda elçiler için, tavanı 18 ayar altından yapılmış süslü Süfera odası, soldaysa tavanı yağlıboya tablolu ve çok süslü olan Hünkar mahfili bulunmaktadır. Dört kalın demir sütun üzerine oturan ve etrafı 16 pencereli olan kubbesinin saçakları oyma yıldızlarla çevrilidir. Kubbesinin içi de aynı şekilde zengin süslemeler taşır. Camide 17 pencere vardır. Yıldız Camii diğer sultan camilerinden farklı olarak tek minareye sahip.
SUİKASTTE TANIKLIK ETMİŞ
Yıldız Camii 1885 yılında ibadete açıldıktan sonra II. Abdülhamit’in saltanatının bitimine kadar gösterişli Cuma selamlıklarına sahne olmuş. Cami II. Abdülhamit’e yönelik bir suikast girişimine de tanıklık etmiş. 21 Temmuz 1905 tarihinde Ermeni komitacılar tarafında Cuma namazı çıkışında II. Abdülhamit’e karşı bombalı bir suikast düzenlemiş. Meydana gelen patlama sonrasında alanda bulunan 26 kişi hayatını kaybederken, 58 kişi yaralanmış.
ATAKAN BOZKUŞ