ABD'de çok konuşulacak bir dava yaşanıyor. Düzinelerce eski genç mahkum, 1990'ların sonlarından itibaren Illinois gözaltı merkezlerinde maruz kaldıkları iddia edilen cinsel istismar nedeniyle milyonlarca dolar tazminat talep eden davalar açtı. 13 kadın ve 95 erkek, Ceza İnfaz Kurumu ve bakanlığa karşı iki ayrı dava açtı. Mağdurların her biri, yasaların izin verdiği en yüksek miktar olan 2 milyon dolarlık tazminat talep ediyor. Avukatlardan biri olan Jerome Block, "Bu, Illinois eyaletinin ve adalet sisteminin on yıllardır devam eden çirkin bir suistimalidir. Bunun durdurulması gerekiyor" dedi.

Illinois Ceza İnfaz Kurumu ve Çocuk Adaleti Departmanı'nda gözaltındayken cinsel istismar iddiasında bulunan Donzell, 3 Haziran 2024 Pazartesi günü Donzell (solda) dinlerken bir basın toplantısında Luke Matthews (solda) dinlerken hazırlanmış bir ifadeyi okuyor. , Şikago'da. Düzinelerce eski genç mahkûm Cuma günü dava açarak, 1990'ların sonlarından beri Illinois gözaltı merkezlerinde maruz kaldıkları iddia edilen cinsel istismar nedeniyle milyonlarca dolarlık tazminat talebinde bulundu. (AP Fotoğrafı/Charles Rex Arbogast)

AYLARCA İSTİSMAR ETTİLER

Bakanlık yetkilileri, bir bildiri yayınlayarak "önceki yönetimler kapsamındaki iddialarla ilgili" davalardan haberdar olduklarını söyledi. Bakanlığın gençlerin güvenliğini ciddiye aldığını ve personelin görevi kötüye kullandığına ilişkin tüm iddiaların derhal soruşturulduğunu belirttiler. Başvurular, eyaletteki sekiz çocuk gözaltı merkezindeki gardiyanların, öğretmenlerin ve danışmanların 1997 ile 2019 yılları arasında mahkumlara cinsel saldırıda bulunduğuna dair rahatsız edici iddialarla dolu. Çoğunlukla aynı failler, aynı çocuklara aylarca saldırıyor, bazen cezalarını kısaltmayı teklif ediyor ya da onlara ceza veriyordu.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL