Amerika'da zamanında rutin bir iş olan seçim çalışmaları, çok daha riskli bir hal aldı. Ülke genelindeki seçim görevlileri, başkanlık yarışı için oy kullanma işlemlerinin başlamasıyla birlikte sandık merkezlerindeki güvenlik önlemlerini artırıyor.

GÜVENLİK ARTACAK

Asıl seçim tarihi 5 Kasım... Ancak o gün işleri sebebiyle veya çeşitli engelleri sebebiyle sandığa gidemeyecek kişiler, erken oy kullanabiliyor. Görevliler, kolluk kuvvetlerinin varlığını artırmaktan, kurşun geçirmez yelek giymeye ve giderek daha da düşmanca bir hal alan ortamda gözetleme için drone konuşlandırmaya kadar çeşitli önlemler alıyor.

2020'DEN SONRA

2020 seçimlerinde sandık görevlileri taciz, şiddet tehditleri ve kaotik protestolarla karşılaşmıştı. Bu, birçok seçim görevlisinin bir daha bu işi yapmamasına sebep oldu. Kalanlar bazı durumlarda ilginç adımlar attı. Bazı sandık görevlileri ayrıca stresli oylama döneminde teşvik olarak maaşlarına zam alıyor.

KUŞ UÇURTULMAYACAK

Arizona'nın Maricopa Bölgesi özellikle dikkat çekiyor. Keskin nişancılar çatılarda olacak. Her girişte metal dedektörleri ve güvenlik, tepede gözetleme yapan dronlar ve kolluk kuvvetlerinin bölgeyi izlemesine yardımcı olmak için güvenlik kameraları ve projektörler olacak. Bazı sandık görevlilerin kurşun geçirmez yelek giyeceği de belirtildi.
 

Muhabir: Eray Erginbaş