İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin ölümünün ardından sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerin Haniye'ye ait olduğu iddia edildi. Videolardan birinde Haniye’nin şampanya patlatarak eğlendiği öne sürülürken diğerinde bir otel odasında görülüyor. 

Whatsapp Image 2024 08 04 At 12 Dlmq.jpg

Görüntülerin gündem olması ve tepkilerin hedefi haline gelmesinin ardından doğrulama platformu Teyit.org, söz konusu iddiaları inceledi. Buna göre, otel odasındaki videodan alınan kesitler tersine görsel arama yöntemi ile aratıldığında, videonun ilk olarak 2021’de dolaşıma girdiği görüldü. Görüntülerin yer aldığı yerel haberler incelendiğinde ise videodaki kişinin İsmail Haniye olmadığı anlaşıldı.

Screenshot 1 Hmjx.jpg

16 Haziran 2021 tarihli bir haberde, görüntülerdeki kişinin dönemin Hamas Filistin Şubesi Başkan Yardımcısı ve Bölgesel Zekat Toplama Yetkilisi Abdulrahim Abu Fanah olduğu yazıldığı görüldü. 

Whatsapp Image 2024 08 04 At 12 04Hy.jpg

İddialarda yer alan diğer videoda şampanya patlatan kişi, İsmail Haniye’nin fotoğraflarıyla karşılaştırıldığında aynı kişi olmadığı anlaşılsa da daha derin bir araştırmada, videonun Yunanistan’ın Mikonos adasındaki bir mekandan olduğu anlaşıldı. PimEye’daki arama sonucunda ulaşılan linkler ile videodaki kişinin Vahagn Koshkaryan olduğu ortaya çıktı.

Whatsapp Image 2024 08 04 At 12 Ste2.Jpg

Muhabir: LİLA OKYANUS