Sakız çiğnemenin birçok sebebi olabilmektedir.
Sakızı sevenler dışında, herhangi bir nikotin bağımlılığını bırakmak için ya da mide problemlerinde de sakız çiğnemek tavsiye edilmektedir. Ancak; sakız çiğnenmesi kitaplardaki fetvalara göre orucu bozabilmektedir. Kimi din adamlarınca ve fetvalara göre şekeri alınmış ya da kokusuz, tatsız sakızların orucu bozmadığı söylense de tehlikeye atabileceği üzerinde durulmaktadır. Fikir birliği olunan konu ise sakız çiğnenmesinin orucu bozduğudur.
Diyanet İşleri Genel Müdürlüğüne sorulan sorular internet resmi sayfasında cevaplanmaktadır.
Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda; ne kadar dikkat edilirse edilsin, çiğneme sırasında tat alma ya da yutma ihtimali olduğu nedeniyle sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak kenger sakızı gibi katkısız sakızlar ve önceden çiğnenerek tatsız hale getirilen sakızların çiğnenmesi yutmamak koşuluyla orucu bozmamaktadır. Bununla birlikte yapılan açıklamalara göre sakız çiğnemek mekruhtur.
ORUÇLUYKEN SAKIZ ÇİĞNEMEK GÜNAH MI?
“kenger sakızı” gibi katkısı bulunmayan sakızlarla daha önce çiğnenmiş olup içinde hiç katkı maddesi kalmamış olan ve çiğnendiğinde hiçbir eksikliğe uğramayan sakızların çiğnenmesi orucu bozmaz. Bununla birlikte, oruçlu iken bu tür sakızları çiğnemek mekruhtur.
KENGER SAKIZI NEDİR?
Kenger sakızı, kenger bitkisinin kökünden elde edilen bir tür sakızdır. Kenger bitkisi ilkbahar aylarında doğada kendiliğinden yetişir. Bu bitki aynı zamanda baharın müjdecisi olarak bilinir. Kenger, içerisindeki bileşenler sayesinde şifalı etkilere sahip bir bitkidir.