Mikroplastikler; okyanusta, havada, yiyecek ve suyumuzda bulundu. Kalp, karaciğer, böbrekler ve hatta testisler dahil olmak üzere vücudun birçok yerinde tespit edildi. Peki sana gerçekten zarar veriyorlar mı? Kanıtlar bunun olabileceğini gösteriyor. Bazı araştırmacılar endişeli... Ancak cevaplanmamış birçok soru olduğunu kabul ediyorlar.
TABLO PARLAK DEĞİL
San Francisco'dan Doğum Uzmanı Doktor Marya Zlatnik, mikroplastiklerin bebek ve yetişkinlerin sağlığı üzerindeki etkilerine dair endişeleri dile getiren çalışmalar gördüğünü söyledi. Zlatnik, "Henüz ne söyleyeceğimi tam olarak bilmiyorum ama tablo pek parlak değil" dedi.
HER YERDE VARLAR
Plastikler insan yapımı malzemelerdir. Birçoğu petrol veya diğer petrol ürünlerinden türetilmiştir. Isıya/havaya maruz kalma ve hatta hayvan sindirimi yoluyla daha küçük parçacıklara ayrılabilirler. Bu minik plastikler; havada, suda, toprakta ve sütte, tespit edilmiştir. Ayrıca tuz, şeker, bal, pirinç ve deniz ürünleri gibi çeşitli yiyeceklerde de bulunmuştur.
KREDİ KARTI AĞIRLIĞINDA!
Dünya Yaban Hayatı Fonu adına bazı Avustralyalı araştırmacılar, birçok insanın her hafta yaygın yiyecek ve içeceklerin içine bulaşan yaklaşık 5 gram plastik tükettiğini hesapladı. Zihninizde canlandırmanız adına, 5 gramlık ağırlık genel olarak bir kredi kartına eşdeğerdir! Mikroplastiklerin vücutta biriktiği de biliniyor. Çok ağır sağlık sorunlarına sebep olabileceği düşünülüyor.