Çin'in yeni hücum gemisi devasa, sıra dışı ve biraz da gizemli. Çin donanmasına önemli bir katkı olarak görülen geminin çeşitli amaçları ve görevleri yerine getirebileceği düşünülüyor. Type 076'nın en ilgi çekici özelliği; sabit kanatlı uçakları fırlatma kapasitesine sahip mancınık sistemi olarak görülüyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ

Bu gemi; ABD ve Japonya'daki emsallerini kolayca geride bırakarak dünyanın en büyüğü olacak. China Power Projesi'nde kıdemli bir üye olan Matthew Funaiole, Business Insider'a "Daha önce böyle bir şey görmedik. Başka hiçbir ülkede üzerinde mancınık sistemi olan bir LHA yok. Bu yetenek; savaş gemisini, geleneksel saldırı gemisi ile uçak gemisi arasında bir yere koyacaktır" dedi.

İNSANLI FIRLATABİLİRSE!

Çin, uzmanların ve önde gelen Çin gözlemcilerinin önerdiği gibi, mancınık sistemini insansız hava araçlarını fırlatmak için kullanabilir. Ancak operasyonel ve teknolojik kısıtlamalara rağmen insanlı uçak fırlatabilirse, bu Type 076'yı neredeyse bir tür hibrit, mini uçak gemisi haline getirir.

ÇOK HIZLI ÜRETİYORLAR

Ancak Type 076'nın kabiliyetleri kadar önemli olan bir diğer konu da ne kadar hızlı üretildiğidir. Uzmanlar, Çin'in gemi inşa etme yeteneğinin oldukça etkileyici olduğunu belirtti.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL