Uzman Diyetisyen İrem Orhan Demirel, sağlıklı beslenmede yeşil yapraklı sebzelerin önemini vurguluyor. Ispanak, pazı, semizotu, marul, tere, roka, maydanoz, dereotu ve nane gibi sebzelerin sofralarda daha fazla yer alması gerektiğini belirten İrem Orhan, bu besinlerin vitamin ve mineral bakımından zengin olduğunu ifade etti. Yeşil yapraklı sebzelerin kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğünde rahatlıkla kullanılabileceğini söyleyen diyetisyen, çiğ tüketmenin faydalarını da vurguladı.

Uzman Diyetisyen İrem Orhan Demirel

SAĞLIĞA FAYDALARI

Yeşil yapraklı sebzeler, A, C, E ve B grubu vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi hayati mineraller açısından zengin içerikleriyle dikkat çeker. Bu sebzeler, kalp-damar sağlığını destekleyerek, kan basıncını dengeler. Ayrıca kas fonksiyonuna katkıda bulunurken, cilt sağlığını da olumlu etkiler. Diş ve kemik sağlığına olan faydalarıyla da osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olur.

LİF ORANLARI YÜKSEK

Lif oranlarının yüksek olması, uzun süre tok kalmayı sağlar ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda, kan şekeri seviyelerinin kontrol altında tutulmasını destekler.

ÇİĞ VEYA BUHARDA PİŞİRİN

Bitkilere yeşil rengini veren klorofil, sindirimi düzenler ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ancak pişirme işlemi klorofilin etkisini azaltabileceği için, bu sebzeleri çiğ veya buharda pişirerek tüketmek en iyisidir. Dilerseniz sandviçe ekleyebilir, omlete ilave edebilir, meyve sularına ve smoothie’lere katabilirsiniz. Uzman Diyetisyen İrem Orhan Demirel diyor ki; “Salatalarda, çorbalarda ve yemeklerde yeşil yapraklı sebzelere daha fazla yer verilmesi sağlıklı bir yaşamın anahtarı olabilir.”

Kaynak: YASEMİN COŞKUNÖZ