Safran, sadece Türkiye'de değil tüm dünyada çok değerli ve en pahalı baharatlardan biri. Çoğunlukla İspanya, Fransa ve İran'da yetiştirilen safranın Türkiye'de yetiştiği tek yer ise Karabük'ün Safranbolu ilçesi. Safranbolu'da 37 dekarlık bir alanda, 11 köyde 40 üretici tarafından safran yetiştiriliyor. Safran'ın yetiştiği köyler, Aşağıgüney, Yazıköy, Düzce, Davutobası ve Geren köyleri. Her yıl Kasım ayında 'Safran Hasat Şenliği' düzenleniyor. Safranbolu safranının Türk Patent Enstitüsü 144 tescil numarasıyla Menşe Coğrafi İşaret tescili bulunuyor.
SAFRANIN FAYDALARI
Baharat dışında ilaç ve boya sanayinde kullanılan safranın sağlık için faydaları saymakla bitmiyor. Safran iştahsızlık, bronşit, boğmaca, hazımsızlık, uykusuzluk, iktidarsızlık gibi rahatsızlıklara iyi geliyor. Bazı kanser türlerine karşı önleyici özelliği bulunuyor. Humma, kızamık ve dalak büyümesine karşı kullanılan ilaçlarin içinde bulunuyor. Cilde iyi geliyor, bağışıklığı güçlendiriyor ve solunumu dengeliyor. Ayrıca hormon dengesini de düzenliyor.
MEHMET KIZMAZ