Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin'in Ukrayna'daki savaşı için askeri destek ararken Kuzey Kore'ye gidiyor.

Putin, Kuzey Kore'ye 2000 yılından bu yana ilk ziyaretini gerçekleştirecek. Pyongyang'da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile bire bir görüşmeler yapacak olan Putin ve Kim, Batı'nın her iki ülkeye yönelik yaptırımlarına karşı güvenlik ve ekonomik iş birliğini genişletme sözü verecek.

Putin, Kuzey Kore'yle neden 'çok derin ilişkiler' kurmak istiyor?

AFP'nin haberine göre, Putin'in Salı günü geç saatlerde Kuzey Kore'ye, aralarında Rus ordusu ve silah tedarikinden sorumlu bakanlar ile danışmanların da bulunduğu kalabalık bir heyetle gitmesi bekleniyor. Heyette yeni savunma bakanı Andrey Belousov ve savunma sektöründen sorumlu başbakan yardımcısı Denis Manturov da yer alıyor.

Bu ziyaret, Putin'in uluslararası seyahatlerini genellikle dost ülkelerle sınırlayan ve Ukrayna'dan Rusya'ya toplu çocuk sürgünü nedeniyle uluslararası ceza mahkemesinin tutuklama kararına konu olan nadir bir durum olarak öne çıkıyor.

Kuzey Kore, Ukrayna'daki Rus askeri harekatını desteklemek amacıyla Rusya'ya milyonlarca Sovyet dönemi topçu mühimmatı tedarik etmiş ve balistik ve savaşta kullanılan elektronik ekipman sağlamıştı.

Geçen yıl Kim Jong-un, Rusya'nın uzak doğusunu ziyaret etmiş ve modern savaş uçakları üreten bir fabrikayı ziyaret ettiği ve Vostochny kozmodromunu incelediği bir gezi sırasında Vladivostok'ta Putin ile görüşmüştü.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray, pazartesi günü yaptığı açıklamada Washington'un Rusya ile Kuzey Kore arasındaki yakın ilişkilerden endişe duyduğunu belirtti.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, gazetecilere verdiği demeçte "(Putin'in) seyahatinden endişe duymuyoruz. Endişe duyduğumuz şey bu iki ülke arasında derinleşen ilişkiler" dedi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ