Japonya'daki bilim insanları, robotların özellikle insani bir ifade olan gülümsemeyi taklit etmesini sağlamaya çalışıyor. İnsan derisi hücrelerinden bir yüz maskesi oluşturdular. Bunu; bağlanmayı gizleyen ve aşağıya doğru bir yüz buruşturmaya ya da yukarıya doğru yumuşak bir gülümsemeye dönüşecek kadar esnek olan yeni bir teknikle robotlara bağladılar. Bilim insanları; prototiplerin daha gelişmiş robotların önünü açtığını, dış yüzeylerinin hem elastik hem de dayanıklı olduğunu, makineyi korurken daha insansı görünmesini sağladığını söylüyor.

CİLT YARALARABİLİYOR! KENDİ KENDİNE İYİLEŞEBİLİYOR!

Cell Reports Physical Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre; "ifade" özelliğinin ötesinde, laboratuvardaki canlı deri hücrelerinden yapılan ve araştırmacıların adlandırdığı şekliyle "cilt eşdeğeri", yaralanabiliyor, yanabiliyor ve aynı zamanda kendi kendini iyileştirebiliyor. Tokyo Üniversitesi'nde Profesör ve çalışmanın baş araştırmacısı olan Shoji Takeuchi, "İnsan benzeri yüzler ve ifadeler, insan-robot etkileşimlerinde iletişimi ve empatiyi iyileştirerek robotların sağlık hizmeti, hizmet ve arkadaşlık rollerinde daha etkili olmasını sağlıyor" dedi.

Hollanda takımından ve taraftarından dostluk mesajı: 'Bozkurt' işaretiyle Ankara havası oynadılar! Hollanda takımından ve taraftarından dostluk mesajı: 'Bozkurt' işaretiyle Ankara havası oynadılar!

ÇİN HÜKÜMETİ DE ÇALIŞIYOR VE ÇOK UMUTLULAR

Araştırma, robotların fabrikalarda giderek daha yaygın hale geldiği bir dönemde ortaya çıktı. 2022 yılında otomobil/elektronik montaj hatlarında ve diğer çalışma ortamlarında 3.9 milyon endüstriyel robot çalışıyordu. Çin Hükümeti, 2025 yılına kadar insansı robotların seri üretimini hedeflediğini duyurdu ve bunun endüstriyel üretkenliğini büyük ölçüde artıracağını öngördü. Mühendisler, hem bir robotun karmaşık makinelerini koruyabilecek hem de çok çeşitli kullanımlar için yeterince yumuşak ve hafif bir deri bulma umuduyla onlarca yıldır malzemeler üzerinde deneyler yapıyorlar.

TEKNOLOJİYİ İLERİYE TAŞIYACAKTIR

Araştırmacılar makalede, bir robotun yüzeyinin darbe alması veya çizilmesi durumunda makinenin arızalanmasına yol açabileceğini ve kendi kendini onarma kapasitesinin insansı robotlar için "kritik bir özellik" haline gelebileceğini söyledi. Northwestern Üniversitesi'den Kevin Lynch, yeni deri tutturma yönteminin, makine mühendisliğini genetik ve doku mühendisliğiyle birleştiren yeni "biyohibrit" robotik alanını ileriye taşıdığını söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ