Hong Kong'daki bir marinada demirlemiş sürat tekneleri, lüks yatlar ve ahşap balıkçı tekneleri arasında farklı bir tür gemi dikkat çekiyor. Gösterişsiz görünüyor. Ancak üç metre uzunluğundaki mürettebatsız katamaran, yüzeydeki atıkları ustaca topluyor.


FOTOĞRAF ÇEKİYOR


Atılan plastik su şişeleri, meyve suyu kutuları ve kartonlar teknenin önündeki bir boşluktan geçerek, taşıma bandında yukarı doğru hareket ediyor. Bir kamera, çöpler teknenin ortasındaki sepete atılmadan önce, yükün fotoğrafını çekiyor.


NEHİRLER VE KIYILAR


Kar amacı gütmeyen kuruluş Oceana'ya göre; her yıl tahmini 15 milyar kilo plastik çöp, okyanuslara giriyor. Bu, dakika başına iki çöp kamyonu dolusu atık dökülmesine eşdeğer. Birçoğu nehirler ve kıyı şeritleri yoluyla okyanusa ulaşıyor.


NEDEN OLMASIN


Tekneyi geliştiren deniz teknolojisi girişimi Clearbot'un kurucu ortağı Sidhant Gupta, "Kara için çöp kamyonlarımız var. Suyu temizlemek için neden bir şeyimiz olmasın!" açıklamasında bulundu.


SAYILARI ARTACAK


Clearbot, Hong Kong'da saatte 80 kilogram atık toplayabilen, otonom ve güneş enerjisiyle çalışan tekneleriyle bunu değiştirmeye çalışıyor. Gupta, Mart 2025'e kadar 20 teknenin konuşlandırılmasını ve iki yıl içinde de 50 teknenin faaliyete geçmesini umuyor.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL