Ukrayna'daki savaş alanında insansız hava araçları (İHA), saldırıdan istihbarat toplama sistemlerine kadar her alanda hakimiyet kurmuş durumda. Ukrayna ve Rusya, ön cephedeki ihtiyaçları karşılamak amacıyla yerli drone üretim çabalarını artırdı.

ÇABALAR ARTTI

İnsansız hava araçlarının kullanımındaki çarpıcı artış, Ukrayna ve Rusya'yı insansız sistemler üretmek için kendi ülkelerindeki çabalarını artırmaya yöneltti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkenin savunma şirketlerinin artık yılda 4 milyon İHA üretebileceğini söyledi.

1.4 MİLYONA ÇIKACAK

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen ay Moskova'nın drone üretimini yılda yaklaşık 1.4 milyona çıkararak on kat artırmayı planladığını belirtmişti. Ukrayna'nın artan drone üretimi, savunma-endüstriyel tabanını genişletme yönündeki daha geniş çabaların ortasında geldi.

ABD İLK SIRADA

Kiev, savaştan önce neredeyse hiç silah üretmiyordu; şimdi ise yıldırım hızında yeni mühimmat yapıyorlar. Batılı ülkeler, Ukrayna'ya 100 milyar doların üzerinde askeri yardım sağladı. ABD, savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 60 milyar dolarlık güvenlik yardımı göndererek en büyük silah tedarikçisi oldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ