Birleşik Krallık'tan bir kaynak; Ukrayna'nın Rusya'ya düzenlediği sürpriz saldırıda, İngiltere'nin bağışladığı Challenger 2 tanklarının kullanıldığını doğruladı. Savunma Bakanlığı ise Ukrayna'nın hangi İngiliz silahlarını kullandığına dair resmi bir açıklama yapmadı.

BUNA HAKLARI VAR

Ancak Kiev'in Rus topraklarına girmesinin ardından bakanlık; Ukrayna'nın, Rusya'nın yasa dışı saldırılarına karşı kendini savunmak için İngiltere tarafından sağlanan silahları kullanma konusunda açık bir hakkı olduğunu yineledi. Sözcü, "Bu durum Rusya içindeki operasyonları engellemiyor. Gönderdiğimiz ekipmanların uluslararası hukuka uygun şekilde kullanılacağını açıkça belirtiyoruz" dedi.

AŞAĞI YUKARI HEPSİ

BBC, Ukrayna'nın İngiliz tanklarını kullandığını belirtti. Bu politika; Ukrayna'nın saldırı sırasında tanksavar füzeleri, toplar, zırhlı araçlar ve İngiltere tarafından bağışlanan diğer silahların kullanılabileceği anlamına geliyor.

HİÇBİRİ İZİN VERMEDİ

Ancak İngiltere'nin Storm Shadow füzeleri için bir istisna bulunuyor. Füzeler uçaklardan atılıyor, menzilleri 240 kilometreden fazla. Bu da Ukraynalı pilotların cephe hattından daha uzakta kalabilmeleri anlamına geliyor. Hiçbir Batılı ülke, Kiev'e Rusya içindeki hedefleri vurmak için uzun menzilli füzelerini kullanma izni vermedi.
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül