ABD İçişleri Bakanlığı yetkililerinin yayınladığı bir soruşturmanın sonuçlarına göre; ABD hükümetinin istismarcı yatılı okul sisteminde en az 973 yerli Amerikalı çocuk öldü. Yetkililer, hükümetten okullar için özür dilemesini istedi.

Yetkililer, yerli Amerikalı çocukların zorla beyaz topluma asimile edildiği 400'den fazla ABD yatılı okulunun 65'inde işaretli ve işaretsiz mezarlar buldu. Bulgular her çocuğun nasıl öldüğünü belirtmiyor. Ancak görevliler, ölüm nedenlerinin 1969'da sona eren 150 yıllık bir dönemde hastalık ve istismarı içerdiğini söyledi.

İÇİŞLERİ BAKANI DA YERLİ

Ayrıca okullarda hastalanıp eve gönderilen bazı çocukların da hayatını kaybetmiş olabileceği kaydedildi. New Mexico'daki Laguna Pueblo kabilesinin bir üyesi de olan ABD İçişleri Bakanı Deb Haaland, "Federal hükümet; çocukları ailelerinden izole etmek ve onların kimliklerini reddetmemesi için yatılı okul politikalarıyla bilinçli ve stratejik adımlar attı" dedi.

OKULLARI DESTEKLEDİLER

Yetkililer iki yıl önce yaptıkları ilk araştırmada okullarda 500'den fazla Amerikan Yerlisi, Alaska Yerlisi ve Hawaiili çocuğun öldüğünü tahmin etmişti. Federal hükümet 1960'larda hala faaliyette olan okulları desteklemek için 1819'da yasalar ve politikalar çıkarmıştı.

ZORLA ÇALIŞTIRILDILAR

Okulların yerli Amerikalı çocuklara İngilizce isimler verdiği, onları askeri tatbikatlara tabi tuttuğunu, çiftçilik, tuğla yapımı ve demiryollarında çalışma gibi işlere zorladığı söylendi. Hükümetten yaşananlar sebebiyle özür dilemesi isteniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ