Bu ağrıya o süreçte vücutta salgılanan 'prostaglandinler' adı verilen kimyasalların başlıca sebep olduğunu belirten Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, “Normal adet döngüsüne bağlı ağrı çekiyorsanız yaşam tarzı ve beslenme düzeninde yapılacak bazı değişikliklerle bu süreci daha rahat atlatabilirsiniz” dedi ve bu ağrıyı azaltacak 5 doğal öneride bulundu.

regl ağrısı Haberleri | Son Dakika regl ağrısı Gelişmeleri - Mynet

Acıbadem Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Açıkgözoğlu, kadınlarda her ay vücudu muhtemel bir hamileliğe hazırlayan sürecin bir parçası olan regl döngüsü ve ağrısı konusunda bilgi verdi, önerilerde bulundu. Açıkgözoğlu şöyle konuştu: “Döngü dahilinde eğer bir gebelik oluşmazsa bu süreç kanda başta progesteron hormonundaki düşüş ve üreme sisteminde progesteronun etkisinin azalması sonucu, rahim iç zarının yani endemetriumun aylık periyodlar halinde bir miktar kan ve dokularla birlikte vücuttan atılması ile tamamlanır. Bu dönemi kimi kadın ağrısız ya da hafif ağrılı, kimisi ise yataklara düşecek kadar ağrılı geçirebilir. Regl ağrısı; tipik olarak kramplı, orta hat ve alt karın bölgesinde hissedilen ayrıca bazı kadınların alt sırt veya uyluklara yayılan şekilde de hissedebildiği bir ağrı türüdür. Bazı kadınlar bu ağrıyla beraber bulantı, ishal, yorgunluk, baş ağrısı ve ağrıya eşlik eden genel bir halsizlik hisside yaşayabilirler.”
 

Dayanılmaz regl ağrılarından kurtulmanın yolu basit! Regl ağrısına iyi  gelen yiyecekler

Regl ağrısı: Birincil mi ikincil mi?

Bu ağrının bu süreçte salgılanan 'prostaglandinler' adı verilen kimyasalların salgılanması ile yaşandığını belirten Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağrı hissine sebep olan prostaglandinlerin, regl döneminin ilk günlerinde vücutta seviyesi yüksek seyreder ve birkaç gün içerisinde seviyesi düşer. Bu durum primer (birincil) adet sancısı dediğimiz doğal sürecin bir parçası. Fakat bazen seconder (ikincil) adet sancısı dediğimiz altta yatan çikolata kisti (endometriozis), rahim fibroidleri, pelvik inflamatuar hastalıklar, adenomiyoz, rahim, fallop tüpleri, miyomlar, yumurtalık kistleri ve diğer üreme organlarıyla sorunlar, crohn hastalığı ve idrar bozuklukları gibi nedenlerde kadınlarda uzamış ve aşırı adet sancısına neden olabilmekte. Adet sancısının tedavisi için öncelikle hastanın bir kadın hastalıkları uzmanından destek alması gerekir. edavi sürecine başlamadan ağrının birincil ya da ikincil adet sancısı olup olmadığı belirlemek çok önemli. Özellikle şiddetli ve uzun süre devam eden adet sancısı şayet günlük hayatı etkiliyorsa ve ağrı kesicilerle kontrol altına alınamıyorsa bir hastalığın habercisi olmasından dolayı riskli olabilir.”

Regl ağrısını azaltmanın doğal yolları:

  1. Bitki çayları: Zencefil, nane, papatya, rezene, ıhlamur ve tarçın gibi bitki çayları regl ağrısını hafifletebilir.

  2. Masaj: Karın bölgesine yapılan hafif bir masaj, regl ağrısını azaltabilir. Lavanta gibi esansiyel yağlar da masaj sırasında kullanılabilir.

  3. Isı uygulaması: Sıcak su torbası veya ılık bir havluyla karın bölgesine yapılan ısı uygulaması, kasları rahatlatarak ağrıyı hafifletebilir. Ayrıca, regl krampı için özel olarak üretilen ısı yamaları da kullanılabilir.

  4. Egzersiz: Hafif egzersizler, endorfin salgılayarak ağrıyı hafifletebilir. Yürüyüş veya yoga gibi düşük etkili egzersizler tercih edilebilir.

  5. Beslenme düzeni: Magnezyum açısından zengin yiyecekler tüketmek, regl ağrısını azaltabilir. Muz, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, havuç, soya fasulyesi gibi magnezyum içeren gıdalar bu dönemde tüketilebilir.

Bu doğal yöntemlerin yanı sıra, regl ağrısı şiddetliyse veya başka sağlık sorunlarına yol açıyorsa bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

Uzm. Dr. Açıkgözoğlu

Kaynak: HABER MERKEZİ