Ramazan ayında uzun süren açlık süreci, vücutta metabolizma ve sindirim sistemi üzerinde etkiler bırakabilir. Bu nedenle, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının sürdürülmesi önemlidir. Uzman Diyetisyen İrem Orhan Demeirel, bu süreçte dengeli beslenme ve düzenli egzersizin önemini vurguluyor.

Uzman Diyetisyen İrem Orhan Demirel’den, Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda önemli ipuçları…

Uzman Diyetisyen İrem Orhan Demirel, iftar sofralarında ağır yemeklerin ve şekerli atıştırmalıkların tüketilmesinin kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Bunun yerine, hafif ve sindirimi kolay yiyeceklerin tercih edilmesini öneriyor. İftarı, çorba, sebzeler, protein kaynakları ve kompleks karbonhidratlar içeren bir öğünle açmak, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamanın ve açlık hissini azaltmanın etkili bir yoludur.

Çorba, beyne doyma sinyali yollar 

İftar, bir çorba ile açılmalı ve bir süre ara verildikten sonra yemeğe geçilmelidir. İftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle başlanarak, normal yemeğe bir süre sonra geçilmesi daha doğrudur. Başlangıç için beyne doygunluk hissi veren çorba en uygun yiyecektir. Oruç süresince, midenin uzun süre boş kalmasından sonra bir anda çok yiyecek tüketilmesi sonucu mide ve kalp sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bunu önlemek için iftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenilmelidir. Dengeli olmak kaydı ile iftar ile sahur arasına da mutlaka bir ara öğün eklenmelidir.

Dengeli İftar Menüsü:

İftarı ağır yemeklerle değil, hafif ve sindirimi kolay yiyeceklerle açmak önemlidir. İftar sofrasında çorba, sebzeler, protein kaynakları ve kompleks karbonhidratlar içeren bir öğün tercih edilmelidir. Aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Sahur Öğünü Planlaması:

Sahurda bol su içmek susuzluğu önler ve vücut fonksiyonlarını düzenler. Lifli gıdaların ve protein kaynaklarının tüketilmesi tokluk hissini artırır ve gün boyu enerji seviyelerini korur.

Sağlıklı Atıştırmalıklar:

İftar ve sahur arasında uygun aralıklarla atıştırmalık tüketmek önemlidir. Abur cubur yerine meyve, yoğurt veya kuruyemiş gibi sağlıklı besinler tercih edilmelidir.

Uygun Beslenme Aralıkları:

İftar ve sahur arasında sağlıklı atıştırmalıklarla dengeli beslenme alışkanlıkları sürdürülmelidir. Uzun açlık sürelerinin ardından aşırı yeme riskini azaltmak için düzenli beslenmeye özen gösterilmelidir.

Tatlı için Güllaçtan şaşmayın

Ramazanda tatlı tercihine çok dikkat edilmeli, ağır hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ramazan ayının simgesi haline gelen güllaç, en uygun tatlı olarak kabul görmekle birlikte, tüketim miktarına da önem verilmelidir.

Sağlık Durumunuza Uygun Beslenin:

Herhangi bir sağlık sorunu olanların veya hamilelerin, beslenme düzenlerini belirlerken bir uzmana danışmaları önemlidir. Kişinin sağlık durumuna ve özel ihtiyaçlarına uygun bir beslenme planı oluşturulmalıdır.

YÜRÜYÜŞ

İftardan yaklaşık 1 saat sonra aşırı olmayan bir tempoda günlük yürüyüşler yapmak kilo kontrolünün sağlanması ve sindirimin kolaylaşması amacıyla mutlaka yapılmalıdır.

SAĞLIK SORUNU OLANLAR VE HAMİLELER DİKKAT

Son olarak uyarıda bulunan Uzman Diyetisyen İrem Orhan Demirel, Ramazan ayında sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmenin anahtarının dengeli ve çeşitli bir beslenme düzeni olduğunu vurguluyor. Ayrıca, herhangi bir sağlık sorunu olanların veya hamilelerin, beslenme düzenlerini belirlerken bir uzmana danışmalarının önemini belirtiyor.

Uzman Diyetisyen İrem Orhan Demirel

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR