Araştırmalar, proteinin daha sağlıklı yaşlanmamıza yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Özellikle bitki bazlı proteinin, olumlu fiziksel ve zihinsel sağlık sonuçlarıyla bağlantılı olduğu görüldü. Ancak çok fazla protein tüketmek kabızlık gibi sağlık sorunlarına ve hatta böbrek hasarına yol açabilir. Araştırmacılar, daha fazla bitki bazlı protein tüketenlerin sağlıklı yaşlanma ihtimalinin, daha fazla et ve süt proteini tüketenlere göre %46 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

MERCİMEK VE KURU FASULYE

Yapılan araştırmada daha fazla hayvansal protein yemenin yaşa bağlı tek sağlık yararı daha iyi hareketlilikti. Daha yüksek protein alımı, kas kütlesinin korunması ve daha az kırılganlık gibi yaşa bağlı olumlu sağlık sonuçlarıyla ilişkilendirildi. Bağlantı tam olarak açık olmasa da, proteinin kas yapıcı kimyasalları tetikleyebileceği düşünülüyor. Protein denilince akla ilk olarak et gibi hayvansal ürünler gelebilir ancak bitki bazlı proteinler de oldukça fazladır. Barbunya, kuru fasulye, yeşil ve kırmızı mercimek, Bezelye, nohut, yer fıstığı, badem, ay çekirdeği gibi tohum ve yemişler, bitkisel protein için çok iyi kaynaklardır.

Kaynak: ELİF KIZILÇAY