TMMOB Mardin ve Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle “Deprem” konulu bir panel düzenledi. Panelde konuşan Bilim Akademisi üyesi ve ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremlerin doğasına dair önemli açıklamalarda bulunarak, Mardin’in depremselliği üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

Naci Görür açıkladı: Hepimiz biteriz - Resim: 4

“Deprem Biterse, Hepimiz Biteriz”

Prof. Dr. Naci Görür, panelde depreme karşı toplumun alması gereken önlemler ve depremle ilgili yanlış anlamalar hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Görür, “Bize sıkça ‘Depremler ne zaman bitecek?’ diye soruluyor. Bazen teyzeler ellerini açarak dua ediyorlar. Sakın deprem bitsin diye dua etmeyin. Deprem biterse, hepimiz biteriz. Dünya yaşamaz, ölü bir gezegen haline gelir. Deprem, dünyanın nabzıdır, kalp atışıdır” şeklinde konuşarak, depremin kaçınılmaz bir doğa olayı olduğunu vurguladı.

Naci Görür açıkladı: Hepimiz biteriz - Resim: 2

Mardin İçin Öneriler ve Uyarılar

Görür, Mardin’deki deprem risklerine de dikkat çekerek, “Mardin hem komşu bölgelerdeki depremlerden hem de kendi içinde olabilecek küçük depremlerden etkilenebilir. Bu yüzden Mardin’in yönetimi, halkın eğitimi, altyapının gözden geçirilmesi ve ekosistemle çevrenin korunması konularında hazırlıklı olunması gerekiyor” dedi. Mardin’in tarihi ve kültürel önemine de değinen Görür, “Mardin Mezopotamya’nın en önemli yerleşim yerlerinden biri. Bu kenti ranta kurban etmemek lazım. Tarihi gölgelememek ve Mardin’i geleceğe taşımak gerekiyor. Binalar yapılacaksa, bu konuda bilimsel kararlar alınmalı” şeklinde ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ