Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonunun parçası olan milyar dolarlık ultra fütüristik Neom şehri projesinde ITV belgesel ekibinin ulaştığı yeni istatistiklere göre, projenin başlatmasından bu yana sadece sekiz yılda 21 binden fazla işçi öldü.

Bu istatistik, ülkedeki tehlikeli çalışma koşullarını ve işçi haklarının ihlalini gözler önüne seriyor. Birçok işçi, kendilerini “tuzağa düşmüş köleler” gibi hissettiklerini belirtirken, aileleri de bu duruma karşı büyük bir acı içinde olduğunu ifade etti.

"Kingdom Uncovered: Inside Saudi Arabia" (Krallık Çıplak: Saudi Arabistan'ın içinden) adlı belgeselde, işçilerin ağır çalışma şartları altında nasıl sömürüldükleri detaylandırılıyor. Bir işçi, The Line adlı gökdelen projesi için günde 16 saat çalıştığını belirtirken, haftada 84 saatten fazla mesai yaptığını söylüyor.

Suudi yasaları, haftalık çalışma süresini 60 saatle sınırlasa da, bu durum yasaların sıkı bir şekilde uygulanmadığını gösteriyor. İşçiler, dinlenmek için çok az zamanları olduğunu ve sürekli bir kaygı içinde yaşadıklarını dile getiriyorlar.

Prens Selman, “Makam odamın duvarına Atatürk resmi asacağım” dedi mi? -  Teyit

100 BİN İŞÇİ KAYIP

Belgesel, inşaatta çalışan göçmen işçilerin kaybolma oranlarının da oldukça yüksek olduğunu ortaya koydu. Suudi Arabistan’da NEOM projesi kapsamında 100 bin göçmen işçinin kaybolduğuna dair iddialar var. Bunun yanı sıra, Hindistan, Bangladeş ve Nepal’den gelen işçilerin ölüm istatistikleri de dikkat çekiyor. Nepal’in Yabancı İstihdam Kurulu, 650’den fazla Nepalli işçinin ölümünün hala açıklanmadığını belirtmektedir.

İnsan hakları örgütü FairSquare’in direktörü Nicholas McGeehan, işçilerin sistematik bir şekilde kötü muameleye ve tehlikeli sömürüye maruz kaldığını vurgulamaktadır. Çalışma saatlerinin uluslararası standartların çok üzerinde olduğunu belirten McGeehan, bu istismarın Suudi Arabistan genelinde yaygın olduğunu ifade ediyor.

NEOM PROJESİ NEDİR?

Neom (NEOM olarak biçimlendirildi) Suudi Arabistan tarafından Tabuk Eyaletinde inşa edilen bir kentsel alan projesi. 2017'de veliaht prens Muhammed bin Selman tarafından başlatılan alan, Kızıldeniz'in kuzey ucunda, Mısır'ın doğusunda, Akaba Körfezi'nin karşısında ve Ürdün'ün güneyinde yer alıyor.Neom'un toplam planlanan alanı 26.500 kilometre kare.

Yüzen bir endüstriyel kompleks, küresel ticaret merkezi, turistik tatil köyleri olarak tasarlanan doğrusal bir şehir de dahil olmak üzere kentte birden fazla bölge planlanıyor. Suudi Arabibtan şehrin büyük bir kısmının 2039'a kadar tamamlanması umuyor. Tahmini maliyeti 1,5 trilyon doları aşan proje hakkında uzmanlar sık sık şüphelerini dile getirirken çevre ve insan hakları ihlalleri de uluslararası basında sık sık yer alıyor.

Kaynak: ODATV