Kolombiya'daki bir plajda çocuklar plastik atıkları özel paralarla takas ederek, kıyafet, kitap, okul malzemesi hatta patlamış mısır satın alıyor. Ülkenin Pasifik kıyısındaki Bahia Malaga Milli Parkı, Güney Amerika ülkesinde kambur balinaları gözlemlemek için en iyi yerlerden biri.

HER YIL 8 MİLYON TON

Bu dev memeliler turistlerin ilgisini çekerek hoş bir gelir kaynağı oluşturuyor. Ancak ziyaretçiler arkalarında tonlarca plastik atık bırakıyor. BM'ye göre; her yıl yaklaşık sekiz milyon ton plastik, okyanuslara karışıyor.

ÖZEL PARA BİRİMİ

Plastico Precioso Uramba adlı yardım kuruluşu, 2019'dan bu yana yaklaşık 16 ton çöp topladığı Bahia Malaga'da büyük bir temizlik çalışmasına öncülük ediyor. Başarısının anahtarı, atık toplamayı teşvik edecek bir para birimi icat etmekti...

30 KAPAĞA 1 DEFTER

Toplanan her 250 gram  plastik, bir plastik parayla değiştirilebiliyor. Ve bu para da yardım kuruluşunun işlettiği mağazada çeşitli ürünlerle değiştirilebiliyor. Örneğin bir defterin maliyeti 30 adet plastik şişe kapağına eşdeğer. Çocuklar bu sebeple plastik toplama işine ekstra ilgi gösteriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ