Araştırmacılar, İngiltere Demans Araştırma Enstitüsü bünyesinde, yaklaşık yarım milyon kişinin sağlık verilerinin bulunduğu "Biobank" adlı biyomedikal veri tabanını kullanarak çalışmalarını gerçekleştirdi. Veriler, yapay zeka ile analiz edildi.
Araştırmada, bir hafta boyunca akıllı saat takan 103 bin 712 kişinin hareket hızı takip edildi. Ardından, Parkinson hastalığı teşhisi konulan katılımcıların akıllı saat verileri, önceden aynı hastalık teşhisi konulanlarla karşılaştırıldı. Sonuçlar, Parkinson hastalığı olan bireylerin, 7 yıl içinde teşhis konulan katılımcılara göre daha yavaş hareket ettiklerini gösterdi.
Bu bulgular, Parkinson hastalığının belirtilerinin 7 yıl öncesinden itibaren erken teşhis edilebileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, bu verilerin Parkinson hastalığının erken teşhisi için güvenilir ve uygun maliyetli bir yöntem geliştirilmesine yardımcı olabileceğini belirtti. Ayrıca, hareket takip cihazları ve akıllı saatlerin tıbbi gözlem amacıyla kullanılabileceği vurgulandı.
Parkinson hastalığı, dünya genelinde Alzheimer'dan sonra en yaygın nörodejeneratif hastalıklardan biridir ve milyonlarca insanı etkilemektedir. Bu araştırma, Parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlatacak yeni tedavilerin geliştirilmesi ve teşhis sürecinde yapay zekanın kullanılabilmesi konusunda umut vermektedir. Araştırma, "Nature Medicine" adlı dergide yayımlandı.

AA
Editör: Eray Erginbaş