2024 Paris Olimpiyatları'nda birçok oyuna ev sahipliği yapacak Sen Nehri'yle ilgili kirlilik iddiaları vardı. Bunun üzerine Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, organizasyon öncesi suya girerek endişeleri gidermeye çalışmıştı.

YÜZDÜĞÜ GÜN DAHA YÜKSEKTİ!

Açıklanan test sonuçları, Sen Nehri'ndeki su kalitesinin, gereken standartların altında olduğunu gösterdi. Eau de Paris adlı izleme grubunun yaptığı testler, koli basili seviyelerinin, belirlenen güvenli sınırın üzerinde olduğunu belgeledi. Belediye başkanının yüzdüğü gün ise seviyeler daha yüksekti!

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, 17 Temmuz 2024 Çarşamba günü Paris'te yüzdükten sonra Seine Nehri'nden çıkıyor. Aylarca süren beklentinin ardından Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Çarşamba günü Seine Nehri'nde yüzdü ve nehrin 2024 Olimpiyatları sırasında açık yüzme müsabakalarına ev sahipliği yapabilecek kadar temiz olduğunu ve dokuz gün sonra nehirde yapılacak açılış törenini göstereceğine dair aylar önce verdiği sözü yerine getirdi. (Joel Saget, Pool via AP)

YETKİLİLERE GÖRE UYUMLU

Paris Belediyesi ve Paris Bölge Valiliği'nden yapılan açıklamada; Olimpik yüzme müsabakalarına ev sahipliği yapacak tesiste, yedi günün altısında su kalitesinin Avrupa kurallarıyla uyumlu olduğu belirtilmişti.

YÜZMEK ASLINDA YASAKTI

Sen Nehri'nde yüzmek bir asırdan uzun süredir yasak. 2015'ten beri organizatörler Sen'i Olimpiyatlara hazırlamak ve Parislilerin Oyunlar'dan sonra daha temiz bir nehre sahip olmasını sağlamak için 1.5 milyar dolar yatırım yaptı. Plan, Paris'in merkezinde dev bir yeraltı su depolama havzası inşa etmeyi, kanalizasyon alt yapısını yenilemeyi ve atık su arıtma tesislerini yükseltmeyi içeriyordu.

Muhabir: Tamer Ayeri