Paraları her geçen dolar karşısında eriyor. Etiyopya'nın banliyösünde bulunan küçük bir otelde menüdeki fiyatlar silindi. Garsonlar; işletmelerin hükümetin geçen ayın sonlarında esnek döviz kuru politikası uygulamasının ardından artan enflasyonla başa çıkmakta zorlandığını belirtti.

Para birimleri, dolara karşı değerini %60 kaybetti. Bu durum, müşterilerin temel ihtiyaç maddeleri için daha fazla ödeme yapmak zorunda kalması ve bazı iş insanlarının stokçuluğa başlaması nedeniyle endişeye yol açtı.

HER ÖĞÜNDE FİYAT DEĞİŞİYOR!

Bole'deki Samra Oteli'nin menüleri, istikrarsızlığı yansıtıyordu... Neredeyse her öğünde fiyatlar değişiyordu. Otelde çalışan Rahel Teshome, "Daha önce fiyatlar iki ayda bir güncelleniyordu. Ancak artık piyasanın değişen yapısı sebebiyle bu süreç çok hızlandı" dedi.

KÜÇÜK MİKTARDA SATIŞLAR

Addis Ababa'daki birçok süpermarket, stokçulara karşı sert önlemler alan şehir yetkililerinin cezalarından kaçınmak için depolarında ürün stokluyor. Mağazalarında ise yalnızca küçük miktarlarda satış yapıyor.

MUHAFIZLAR GÖREVLENDİRİLDİ

Toplu satın almak isteyen tüketiciler, depolardaki ürünler için şişirilmiş fiyatlar ödemek zorunda kalıyor. Başkentin en büyük açık hava pazarı olan Merkato'da, işletmelerin fiyatlarını artırmasını engellemek için muhafızlar görevlendirildi. Geçtiğimiz hafta, polis memurları bazı depolara baskın düzenledi. Daha sonra yerel kooperatiflere dağıttıkları 800.000 litre yağa el koydular. Ülke genelinde stokçulukla suçlanan 3.000'den fazla mağaza kapatıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ