Günlük yaşamın stresi, ailevi sorunlar, iş hayatındaki sıkıntılar gibi birçok sebeple dünya genelinde binlerce panik atak hastası bulunmaktadır. Bu hastalardan biri olan genç kadın, panik atak anlarını kayda almaya karar verdi.
Neler hissettiğini ve yaşadıklarını herkesin görmesini isteyen genç kadın, "Panik atak geldiğini hissediyorum. 2 saat önce bunun için ilaç aldım zaten.
Bu yüzden şimdi tek yapabileceğim nefes almak. Keşke bununla yaşamak zorunda olmasaydım." şeklinde ifade etti. Video, psikolojik rahatsızlıklar konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayarak "Tıp öğrencilerine ders niteliğinde"
PANİK ATAK NEDİR?
Panik atak kişinin, kendisini güvende değilmiş, tehdit altındaymış gibi hissettiği aşırı kaygı ve bunaltı halidir. Beyinde insanın güvenlik ayarlarından sorumlu olan yani kişinin tehlike durumunda alarma geçmesini sağlayan “locus coeruleus” isimli bölgenin kimyasal dengesinin bozulmasıyla oluşur. Serotonin, norepinefrin gibi beyin için önemli olan bazı hormonların azalması veya yaşanan bir travmatik olayın sebep olduğu elektriksel blokajlar bu bölgenin gereksiz yere uyarılmasına sebep olur. Bu bölge uyarıldığı zaman da herhangi korkulacak bir durum olmadığı halde beyin ve beden tehlikedeymişçesine şiddetli bir reaksiyon oluşur. İşte bu reaksiyon sonucu oluşan tablo panik atak tablosudur.
Panik atakta oluşan belirtiler alarma geçmiş olan beynin ürettiği adrenalin ve noradrenalin salgılanmasından kaynaklanır.
Adrenalinin aşırı deşarjı kalpte hızlanma, çarpıntı, tansiyonda yükselme, görmede bulanıklık, baş dönmesi, mide ve bağırsağın aşırı gerilmesi veya idrar yollarında hızlanmaya bağlı aşırı idrara çıkma belirtileri oluşur. Bu aşırı uyarılmışlık hali ile kişi “acaba kalp krizi mi geçiriyorum, felç mi geçireceğim, ölümcül bir tehlike içindeyim, aklımı mı kaybediyorum, bedenim kontrolümden çıkıyor” düşünceleri ile dehşete kapılır. Yerinde duramaz, hava açlığı çeker ve nefes almaya çalışır, kendini dışarı atar ve çoğunlukla da direk bir hastanenin aciline koşar.