Gallup raporuna göre; dünya genelinde olumlu duygular 2020'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, olumsuz duygularda düşüş yaşanıyor. 142 ülkede binlerce kişiyle yapılan bir anket, insanların rekor hızda yeni bir şeyler öğrendiğini ortaya koydu. Yalnızlık ve stres hala bir sorun, ancak özellikle gençler toparlanıyor. Gallup Global Emotions'ın son raporuna göre; dünya genelinde olumlu duygular 2020'den bu yana görülen en yüksek seviyelerde yer alırken, olumsuz duygularda ise 2014'ten bu yana ilk kez hafif bir düşüş yaşandı.

KAYGI VERİCİ HABERLERE RAĞMEN

Rapor, 142 farklı ülkeden yaklaşık 146.000 görüşmeye dayanıyor ve insanların ne sıklıkla gülümsediği, saygı duyulduğunu hissettiği veya ilginç bir şey öğrendiğiyle ilgili sorular içeriyor. Ayrıca endişe, stres, üzüntü ve öfke gibi duyguların yanı sıra fiziksel acı hakkında da sorular soruyor. Dünya çapında kaygı verici haberlerin eksik olmaması göz önüne alındığında, sonuçlar şaşırtıcı derecede iyimser.

YALNIZLIK HALA BÜYÜK SORUN

Mutluluk, COVID-19 salgını başladığından beri en yüksek seviyesine ulaştı ve olumlu deneyim endeksinde 100 üzerinden 71 olarak derecelendirildi. Yalnızlık dünya çapında beş kişiden birini etkileyen bir endişe olmaya devam ediyor. Yalnız insanların ayrıca üzgün, endişeli veya öfkeli hissetme olasılıkları daha yüksekti ve diğer araştırmalar bunun ciddi sağlık sonuçlarına yol açabileceğini öne sürüyor.

GENÇLER DAHA DAYANIKLI

Ancak veriler; dünya savaş, siyasi karışıklık ve doğal afetlerle boğuşurken bile iyimser olmak için nedenlerin olduğunu gösteriyor. Ankete katılanların yarısından fazlası bir önceki gün ilginç bir şey yaptığını veya öğrendiğini söyledi. Bu rekor bir oran. Ankette ayrıca gençlerin bir grup olarak son birkaç yılın kötü olaylarına karşı dayanıklı oldukları ve 30 yaş üstü kişilere göre; pandemi öncesi mutluluk seviyelerine daha hızlı ulaştıkları ortaya çıktı.
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül