Topkapı Sarayı’nın Babüsselam ile birlikte, Bab-ı Hümayun ve Babüssaade denilen 3 kapısı bulunur. Padişahın yetkilerinin başladığı kapı olan Babüsselam, bu kapıdan içeri geçen diğer yöneticilerin yetkilerini ise dışarıda bıraktığı bir geçitti. Bu önemiyle birlikte padişah dışındakiler orta kapı da denilen Babüsselam’dan at sırtında geçemezdi. Kapı üzerindeki Kelime-i Tevhid altında Sultan II. Mahmud Tuğrası, yanlarda ise kitabeler ve Sultan III. Mustafa'nın tuğrası yer almaktadır. Ayrıca Babüsselam kapısı, bugün Topkapı Sarayı’nın girişi olarak da kullanılmaktadır. 

TOPKAPI SARAYI’NDA DİĞER KAPILAR

Topkapı Sarayı’nın ana giriş kapısı olan Babı- Hümayun, yani ‘Hükümdar Kapısı’ ise sultanla karşılaşılmadan önce girilen ilk kapıdır. 1478 yılında II. Mehmed tarafından yaptırılan kapı, Osmanlı İmparatorluğu’nda her gün sabah namazı vaktinde açılıp akşam yatsıdan sonra kapatılıyordu.

Babüssaade apısı ise Babüssaade Ağası’nın kontrolünde olan, 2. avludan 3. Avluya geçiş kapısıdır. Sultanı temsil eden bu kapıda tahta çıkma, bayramlaşma, cenaze törenleri gibi önemli törenler gerçekleşirdi. Topkapı Sarayı’nın en önemli sembollerinden olan Babüssaade kapısı, bu törenler dışında her zaman kapalı olurdu.

(Ela Duyar)

Editör: Hande Durmaz