Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel Ekol TV'de yayınlanan Hepsi Bu Hafta Oldu'ya konuk oldu ve Armağan Çağlayan'ın sorularını cevapladı. Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

ÖNE ÇIKAN AÇIKLAMALAR

DEĞİŞİMİ İSTEYEN EKREM İMAMOĞLU'YDU

"İnanılmaz duygusal travma vardı. Adım atmak gerekiyordu. Bu duygumla hareket ettim. Bunu en erken dile getiren de Ekrem İmamoğlu'ydu. Partide değişim olması gerektiği konusunda konuştuk. İnsanlara "Ders aldık, değiştik, gençleştik ve lütfen umudunuzu kesmeyin" dememiz gerekirdi. Dünyadaki popülist liderler insanların sandığa küsmesinden yararlanır. Burada da o yaşanıyordu. İnsanlar fatura kesecek yer arıyordu.

Biz sahadaki duyguyu doğru okuyan tek parti olduk. Biz genç, seçmene hesap sormayan, sorumluluğu üstlenen, fazla kadın adaylı tek parti olduk. Seçmen değişmeyen herkesi AK Parti MHP ve İYİ Parti dahil herkesi cezalandırdı.

Siyaset nedir diye sorulduğunda, sokağın sesini duyma sanatı olarak tanımlarım. Sokaktan, evden duyguyu almıyorsan sen standart siyasetçilik oynuyorsundur. Biz koca bir ekip olarak değişimciydik. Herkes risk aldı. Olmayacak şeyi oldurdular."

FİKİR CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ÇIKTI

"Biz Mehmet Şimşek'le görüşmeyeceğiz" diyen Özel görüşme fikrinin Erdoğan'dan çıktığını ifade etti. Özel şunları söyledi:

"Biz 10 bin TL ile geçinen emekli, asgari ücretli, çay ve buğday üreticileri ve borçlarını ödeyemeyen dünya kadar insan var. Sayın Erdoğan'a anlattım. Vergilerin yüzde 68'i dolaylı verdi. Fabrikatör ile işçisi aynı vergiyi ödüyor. Yüzde 21 ise gelir vergisi yani maaş alanlardan. Yalnızca geri kalan yüzde 11'i sanayicilerin, gemi sahiplerinin ödediği vergi. Tam tersi olması lazım. Vergi reformu için Erdoğan, Şimşek ile görüşmemizi istedi.

Şimşek şu an rasyonel değil. Zenginlere rasyonel, fakirlere alabildiğine irrasyonel. Şimşek ile bayramdan sonra görüşeceğiz. Bizim IMF politikalarına destek verme durumumuz söz konusu olamaz. Kayıt dışı ekonomiyi ekonomiye katmak ve zenginden daha fazla vergi alınmasını istiyoruz."

ÇALIŞTIK AMA OLMADI

Dünyanın hiçbir yerinde parti lideri seçimle değişmedi. Var gücümüzle Cumhurbaşkanlığı seçimi için çalıştık ama olmadı. Arkadaşlarım, ailemin ve benim travmam oldu. Sokakta gençlerin feri de söndü, heyecanı gitti. "CHP'nin iktidarını görmezsem gözüm arkada gider" diyen bir kitle de var. 50 yıldır ıstırap çeken insanlar var.

HEDEF GENEL BAŞKANLIK MIYDI?

Stratejik hedefler belirlemedim. Ben ne iş yapıyorsam onu iyi yapmaya çalışırım. Hatta diğer işlerim aksar. Partide belli bir noktaya geldikten sonra da partinin iktidar olması lazım. Ona kilitleniyorsunuz. Gönül isterdi ki cumhuriyetin 100. yılında partimiz iktidar olsun. İnsanlar rahat nefes alsın. Kutuplaşmadan da korksaydım CHP lideri olarak dışarı çıkmamam gerekirdi. Her gün tehdit, gerginlik...

KARAR NASIL GELİŞTİ?

Manisa'daydım. Okuma ışığında 3 saat kadar düşündüm. Tepeden havuza atlamak bende 3 saat sürdü. Eşim beni görünce ürktü. Kararımı verdim. İsmail Saymaz'a röportaj verdim. Bilmesi gereken arkadaşlarıma bilgi verdim. Siyasetçi arkadaşlarıma bilgi verirken birisi "Boş havuza balıklama atlıyorsun" dedi. Ben de "Hesap ettim, atlayana kadar dolacak" dedim. Eşim de 31 Mart'tan sonra mutlu oldu. Düşünsenize 11 yıldır oduncu oduna gidiyor ve eli boş dönüyor.

İKİ LİDERİN GÖRÜŞMESİNE TEPKİ

Orada iki grup var. Türkiye'nin geçmiş pratiklerine bakıyorlar. "Adalet ve Kalkınma Partisi ne zaman zora düşse birisi ile ayağa kalkıyor ve biz buna yardım eden olmayalım" diyen grup var. Ben bunu haklı buluyor ve saygı duyuyorum. Biz MYK ile karar veriyoruz. Kolayca aldatılabilecek ve paldır küldür karar verilen bir parti değiliz. Endişeler haklı ve dikkat etmek lazım.

Bir de bu kutuplaşma ortamından beslenenler var. Normal siyasi düzlemde kendisine yer olmadığını düşünenler var. "Bunca yıl bize bunu yapanlarla el mi sıkışılır?" diyenlere de lafım yok. Ama tuzu kuru olup da kutuplaşmadan beslenenlerin temizlenmesi lazım.


AK PARTİ'NİN YÜKÜNÜ ALMAM

Ben AK Parti'nin 22 yıllık yükünü üstlenecek bir işin içine girmem. Devlet Bey kenara çekilemez. Hep birlikte muhalefete gidecekler. Biz 31 Mart seçimlerinde iktidara ortak olduk. Merkezi yönetim ve mahalli idareler olarak anayasa iktidarı ikiye böler. Mahalli idarelerde toplam yüzde 87 CHP'nin idaresinde. Bugüne kadar olan her şeyden Cumhur İttifakı sorumludur. Biz partilerle ittifak yapmadık. Biz milletle ittifak yaptık. Devlet Bey eğer Cumhur İttifakı'ndan ayrılacaksa Türkiye ittifakına gelebilir, sorun yok. Devlet Bey de milli takım gol atınca sevinecekse gelsin.

Kaynak: Haber merkezi