CHP Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Uzgel, "Kısa vadede savaş çıkacağını düşünmüyorum. Şu anki şartlarda ne bölgesel savaş ne de büyük bir Üçüncü Dünya Savaşı bekliyorum" dedi.

İsrailli bakana tepki

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik Saddam Hüseyin göndermeli tehdidine tepki gösteren Uzgel, “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na kimse bu tür göndermeler yapamaz. İsrail, artık her türlü etik ve ahlaki sınırı aştı” diye konuştu. Türkiye gazetesinden Samet Eker'e konuşan Uzgel'in açıklamalarından başlıklar özetle şöyle:

Suriye ile normalleşme

"Görüşmek isteyen taraf Erdoğan, görüşmekten kaçınan Esad. Suriye’de asker bulunduran Türkiye, askerin çekilmesini isteyen Esad. Durum böyleyken görüşme isteyen Erdoğan olduğu için buradaki denklem ters.

Özel - Esad görüşmesi

Dolaylı yoldan da temaslarımız sürecek. Suriye’ye gitmek, Slovenya’ya gitmek gibi değil. Almanya’dan davet aldığımızda bütün protokol süreci belli oluyor. Suriye yönetimi ile görüşme talebimiz ağustos ayında netleşmiş olur.

3. Dünya Savaşı

Kısa vadede savaş çıkacağını düşünmüyorum. Şu anki şartlarda ne bölgesel savaş ne de büyük bir Üçüncü Dünya Savaşı bekliyorum. Korumacılığın, bloklaşmanın, jeopolitik gerilimin artması, Ukrayna-Rusya savaşının yeni bir militarizasyon getirmesi ve ABD’nin Çin’i daha sert çevrelemeye başlaması kaygıları artırıyor."

Kaynak: HABER MERKEZİ