Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan ve sömestr tatili nedeniyle 238 kişinin konakladığı Grand Kartal Otel'de çıkan yangında büyük bir trajedi yaşandı. Korkunç olayda 76 kişi yaşamını yitirirken, 51 kişi de yaralı olarak kurtarıldı. Yangınla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında şu ana dek 9 kişi gözaltına alındı.
Bolu Belediyesi'nin Denetim Raporu Ortaya Çıktı
Yangın faciasının ardından sorumluluk tartışmaları devam ederken, Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün 2 Ocak 2025 tarihinde, yanan otelin restoran bölümüne yönelik bir denetim gerçekleştirdiği öğrenildi. Denetim raporunda, restoran kısmının yangın yönetmeliğine uygun olduğu belirtilmişti. Bu bilgi, oteldeki ihmallere dair tartışmaları alevlendirdi.
Başkan Özcan: "Yetki Alanımızda Değil"
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yangının ardından yapılan açıklamalarda, Bolu Belediyesi’nin otelin denetiminden sorumlu olmadığını belirtti. Özcan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Bolu Belediyesi’ni hedef alan sözlerine yanıt vererek, “Burası Bolu Belediyesi sınırları içinde değil, burada yetkili Turizm Bakanlığı'dır. Bakan, bu olayın bizzat sorumlusudur. Sorumluluğu atmak için alçak bir şekilde belediyemizi suçlama cüretine girmiştir” dedi.
Sorumluluk Tartışmaları Büyüyor
Yangın sonrası başlatılan soruşturma ve ortaya çıkan yeni belgelerle birlikte, otelin denetim süreçleri ve sorumlulukların kimde olduğuna dair tartışmalar büyümeye devam ediyor.
İŞTE O RAPOR
CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ'ın aktardığı Bolu Belediyesi başkan yardımcısı Sedat Gülener imzalı raporda aşağıdaki ifadeler yer aldı:
İlgili tarihli dilekçenin üzerine Kartalkaya Mevkii Bolu adresinde şirketiniz / şahsınız tarafından açılmak istenilen 70 m2 kapalı alan 'Kafe Restoran' faaliyet konulu işyerinizin Müdürlüğümüz personeli tarafından yangın güvenliği yönünden yapılan incelenmesi tamamlanmış olup,
1- İşyeri içerisinde 1 adet 6 kg'lık KKT'li yangın söndürme cihazlarının mevcut olduğu
2- Kaçak akım rölesinin mevcut olduğu
3- İşyerinde acil aydınlatmasının mevcut olduğu
4- İşyeri içerisinde LPG tüpü parlayıcı ve patlayıcı madde bulundurulmaması gerektiği,
Ayrıca yangına sebep olabilecek malzeme ve kaynaklarının kullanımında dikkatli davranılması gerekmektedir.
Binaların yangından korunması hakkında yönetmeliği uygundur.
09.07.2015 tarihli 29411 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 'Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'in 9.'ncu Kısım 1. Bölüm 'Yangın güvenliği Sorumluluğu' altında belirtilen 124'ncü maddesinde 'Yapı, blok, tesis ve işletmelerde yangın güvenliğinden kamu ve özel kurum kuruluşlarda en büyük amir, diğer bina, tesis ve işletmelerde ise sahip ve yöneticiler sorumludur.' 125'nci maddesinde ise 'Yangın güvenliği sorumlusunun belirlenmesi' ibareleri almaktadır. Belirtilen maddeler gereği işlem tesis edilmesi hususumuzu bilgilerinize rica ederim.