ABD'de yapılan yeni bir araştırmaya göre; iş yerinde zamanının çoğunu oturarak geçiren kişiler ciddi risk altında. Bu insanların herhangi bir nedenden ölme riskinin %16, kardiyovasküler hastalıktan ölme riskinin ise %34 daha fazla olduğu belgelendi. İşin kötü yanı ise; çoğumuz için oturmanın, bizi dizüstü bilgisayarlara ve ofis sandalyelerine bağlayan işler sayesinde hayatımızın bir parçası olması...
Ve işten eve geldiğimizde, koltuklar çok cezbedici görünür... Peki gerçekten ayağa kalkıp nasıl hareket edebiliriz? Uzmanların bazı önerileri var. Columbia Üniversitesi'nden Doçent Keith Diaz, "İdeal olan; her yarım saatte bir beş dakika hareket etmektir. Bunu yaparsanız, kan şekeri seviyenizi neredeyse %60 oranında düşüreceğinizi ve kan basıncınızı oturduğunuz zamana kıyasla dört ila beş puan düşüreceğinizi bilmeniz gerekiyor. Aşırı bir şey yapmanıza da gerek yok. Hafif tempodaki bir yürüyüş durumu kurtarabiliyor" dedi.

EVET HERKESE UYMUYOR

Ancak Diaz, her yarım saatte bir beş dakika hareket etmenin herkes için uygun olmadığının farkında... Diaz'ın ekibinin araştırmasına göre; her saat başı sadece bir dakika hareket etmek bile kan basıncına iyi geliyor.

HAREKET HALİNDE TOPLANTI

Kişisel antrenör Kollins Ezekh, imkanı olanların "aktif toplantı"yı denemesi gerektiğini belirtti. Bu, bir iş arkadaşınızla masada veya toplantı odasında değil, yürüyüşte konuşma anlamına geliyor. Masanızda mümkün olduğunca sık esnemek veya ayağa kalkma gibi basit, rahatsız etmeyen egzersizler yapmak da daha fazla hareket etmenize yardımcı olabilir.

TUVALET MAZERETİ!

Eğer bir türlü hareket edemiyorsanız daha sık su veya tuvalet molaları vermek isteyebilirsiniz. Doçent Keith Diaz, "Günün büyük bir kısmını oturarak geçiren maraton koşucularının bile kalp hastalığı, kanser ve erken ölüm gibi durumlara yakalanma riski daha yüksektir! İdeali, gün boyunca hem egzersiz yapan hem de hareket eden biri olmanız. Ancak elinizden geleni yapmaya çalışın. Herkes için bu durumun kolay olmadığını biliyorum" dedi.
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül