Polis, 10 yıldan fazla bir süre önce Güney'e kaçan Kuzey Koreli firarinin, çalıntı bir otobüsle Kuzey Kore'ye geri dönmeye çalışmasının ardından gözaltına alındığını söyledi. Güney Kore Gyeonggi Bukbu İl Polisi; CNN'e yaptığı açıklamada, Tongil Köprüsü'nde yaklaşık 800 metre ilerlediğini ve ardından barikatlara çarptığını söyledi.

EKONOMİK SIKINTILAR

35 yaşındaki adam, 2011 yılında Güney Kore'ye kaçtığından beri istikrarlı bir evi olmadan günlük işlerde çalışıyordu. Polise Kuzey Kore'deki ailesini özlediğini söyledi. Emniyet güçleri, "Güney Kore'de tek başına yaşıyordu ve ekonomik sıkıntılar çekiyordu" dedi.

NADİR BİR DURUM

Aslında bu durum nadirdir. Resmi verilere göre; 1953'te Kore Savaşı'nda çatışmalar sona erdiğinden beri 34.000'den fazla Kuzey Koreli kaçak, Güney Kore'ye ulaştı. Son on yılda sadece 30 kişi evine döndü .

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Firariler ve savunucuları, bazı Kuzey Koreli firarilerin ülkelerine geri dönmeye çalışmasının, onların Güney Kore toplumuna katılmasının ne kadar zor olabileceğine işaret ettiğini söylüyor. İsmi açıklanmayan firari hakkında; araç hırsızlığı, ehliyetsiz araç kullanma, askeri üs korumasını ihlal etme ve Ulusal Güvenlik Yasası'nı ihlal etme suçlamalarıyla soruşturma başlatıldı.

Muhabir: Münevver Beyza Morgül