Yeni bir araştırmaya göre; orman yangını dumanı, diğer hava kirliliği türlerine göre beyin sağlığı açısından daha kötü olabilir. Duman, bunama riskini artırıyor. Philadelphia'da düzenlenen Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı'nda bildirilen bulgular, şaşkınlık yarattı.

Araştırmacılar, 2009-2019 yılları arasında Güney Kaliforniya'da yaşayan 1.2 milyon yaşlı yetişkinin sağlık kayıtlarını takip etti. Hava kalitesi izleme ve diğer verileri kullanarak, üç yıl boyunca orman yangını dumanı veya diğer nedenlerden kaynaklanan konutlardaki PM2.5 maruziyetini tahmin ettiler. Partikül madde olan PM2.5, insan saçının çapından yaklaşık 30 kat daha küçüktür.

KAN DOLAŞIMINA GİREBİLİR

Akciğerlerin derinliklerine kadar solunabilen ve kan dolaşımına geçebilen minik parçacıklardır. Trafik, fabrikalar ve yangınlardan kaynaklanabilir. Kalp ve akciğer hastalıklarına neden olabilir veya kötüleştirebilir. Yeni çalışma, bunun demansta da bir rol oynayabileceğine dair kanıtlara katkıda bulunuyor.

YÜZDE 21 ARTIYOR!

Çalışma; orman yangını dumanı sayesinde yeni bir demans tanısı olasılığının yaklaşık %21 arttığını buldu. Washington ve Pensilvanya üniversitelerinden araştırmacılar, diğer duman türlerinde artış oranının %3'te kaldığını keşfetti.

DAHA FAZLA ARAŞTIRMA

Aradaki farkın nedeni henüz belli değil. Konuyla ilgili daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Sağlık uyarıları, hava kalitesinin kötü olduğu zamanlarda içeride kalmanın önemini vurguluyor ancak mecburen dışarı çıkan çok sayıda insan var.

Kaynak: HABER MERKEZİ