Meksika'da yüzyıllar boyunca antik bir Maya şehri, Campeche ormanlarının ortasında saklıydı. Antiquity dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma; toplamda Washington'un yaklaşık bir buçuk katı büyüklüğünde alanı kaplayan yerleri ortaya koydu.

6.674 YAPI VAR

Ülkede kamuya açık drone verilerini analiz eden bir üniversite öğrencisinin amacı Maya şehri bulmak değildi. Keşif tesadüf eseri yapıldı. Antik şehirde 6 bin 674 yapının bulunduğu belirtildi. Tulane Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Luke Auld-Thomas, adını böylece tarihe yazdırdı.

VERİ TOPLAMAK İÇİN

Bir araştırma grubu tarafından toplanan veriler, LiDAR olarak bilinen modern drone haritalama teknolojisi (ışık algılama ve mesafe belirleme ekipmanı) kullanılarak gün yüzüne çıkarıldı. LiDAR haritaları, çok çeşitli araştırmacılar tarafından arkeolojik ve arkeolojik olmayan amaçlarla veri toplamak için kullanılır.

6D3055559C0Fb2D2E4Bc059B5A758Ea1

50 BİN KİŞİ YAŞADI

Ancak Auld-Thomas, verileri alıp haritaları arkeologların kullandığı yöntemlerle analiz etti. Bölgeye giden araştırmacılar, "Valeriana" adını verdikleri kenti buldu. Yetkililer zirve döneminde 30-50 bin kişiye ev sahipliği yapmış olabilecek Valeriana'nın, iklim değişikliği de dahil olmak üzere karmaşık bir dizi nedenden dolayı muhtemelen MS 800 ila MS 1000 yılları arasında çöktüğünü söylüyor. 50 bin kişilik nüfus kulağa az gelebilir ancak o dönemler için bu inanılmaz bir rakamdı...
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül