Dünya çapındaki polis birimleri, Batı Afrika'nın en korkulan suç şebekelerinden biri olan Black Axe'i hedef alan bir dizi gizli operasyonda güçlerini birleştirdi. Çakal III Harekatı kapsamında görevliler, Nisan-Temmuz 2024 tarihleri ​​arasında 21 ülkede baskınlar düzenledi.

300 KİŞİ TUTUKLANDI

Küresel polis teşkilatı Interpol tarafından koordine edilen operasyon sonucunda Black Axe ve diğer bağlantılı gruplarla ilişkisi olan 300 kişi tutuklandı. Interpol, operasyonu Nijerya suç şebekesine "büyük bir darbe" olarak niteledi. Ancak küresel tehdidin devam ettiğini belirtti.

5 MİLYARIN ÜZERİNDE

Kanadalı yetkililer, 2017 yılında Black Axe ile bağlantılı, değeri 5 milyar doları aşan bir kara para aklama planını çökerttiklerini söylemişti. Interpol'ün Mali Suç ve Yolsuzlukla Mücadele Merkezi'nin üst düzey yetkililerinden Tomonobu, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Çok organize durumdalar" dedi.

ÇOĞUNDAN SORUMLULAR

Interpol'ün 2022 raporuna göre; Black Axe ve benzeri gruplar, dünyadaki siber ortamda gerçekleşen finansal dolandırıcılıkların çoğunluğunun yanı sıra birçok ciddi suçtan da sorumludur. Tomonobu; para transfer yazılımları ve kripto paralardaki yeniliklerin, milyonlarca dolarlık çevrimiçi dolandırıcılıklarıyla tanınan grubun işine yaradığını söyledi. Yıllar süren çalışmaların sonucunda 3 milyon dolar değerinde yasadışı mal varlığına el konuldu ve 700'den fazla banka hesabı donduruldu. Black Axe üyelerinin birçoğu üniversite mezunudur ve okula devam ederken örgüte dahil edilirler.

Kaynak: HABER MERKEZİ