Diyarbakır’da günlerdir kayıp olarak aranan 8 yaşındaki Narin’in cesedi dere yatağında bulundu. Acı olay, ülkede büyük bir üzüntü yaratırken, Narin’in ölümüyle ilgili detaylar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan, olayla ilgili yaptığı açıklamalarda, otopsi sürecinde elde edilen bulguların önemli ipuçları sunduğunu belirtti. Alkan, 91 adet biyolojik bulgu ve sürüntü örneği toplandığını söyledi.

IŞIK TUTACAK

Alkan, incelemelerin cesedin 19 gün suda kalmasına rağmen sağlıklı şekilde ilerlediğini ifade etti. ŞOK Gazetesi’ne konuşan Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan, yapılan otopsi çalışmaları hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Alkan, otopsi sürecinde alınan biyolojik bulgular ve bu bulguların Narin’in ölüm sebebine nasıl ışık tutacağı konusunda detaylar verdi.

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan

SORULAR YANIT BULACAK

Alkan, Karaciğer, böbrek, kan ve idrar gibi örneklerin zehirlenme şüphesine karşı analiz edileceğini ve DNA incelemelerinin de yapılacağının altını çizerek şunları söyledi: İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı tarafından yürütülecek olan bu süreç, bir rapor hainde Adli Tıp İhtisas Kurulu’na sunulacak. Bu kurul, ölüm mekanizması, zamanı ve diğer merak edilen tüm sorulara yanıt verecek. 

Diyarbakır'da kaybolduktan 19 gün sonra cesedi bulunan 8 yaşındaki Narin'in ölümüne dair yapılan adli tıp incelemeleri, birçok soruya ışık tutmaya başladı.

Diyarbakır’da günlerdir kayıp olarak aranan 8 yaşındaki Narin’in cesedi dere yatağında bulundu. Acı olay, ülkede büyük bir üzüntü yaratırken, Narin’in ölümüyle ilgili detaylar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan, olayla ilgili yaptığı açıklamalarda, otopsi sürecinde elde edilen bulguların önemli ipuçları sunduğunu belirtti. Alkan, incelemelerin cesedin 19 gün suda kalmasına rağmen sağlıklı şekilde ilerlediğini ifade etti.

ŞOK Gazetesi’ne konuşan Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan, yapılan otopsi çalışmaları hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Alkan, otopsi sürecinde alınan biyolojik bulgular ve bu bulguların Narin’in ölüm sebebine nasıl ışık tutacağı konusunda detaylar verdi.

SU CESEDİN ÇÜRÜMESİNİ YAVAŞLATTI

Narin’in cansız bedeninin 19 gün boyunca suda kalmış olmasının otopsi sürecini zorlaştırdığı ancak imkansız hale getirmediğini belirten Alkan, “Su cesedin çürümesini yavaşlattı. Aynı şekilde, cesedin çuvala konulması delillerin kaybolmasını önlemiştir” diyerek adli tıp açısından olumlu faktörlere dikkat çekti.

ÖRNEKLER ALINDI

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Alkan, otopsi sırasında Narin’in vücudunda iç kanama veya kesici-delici alet yaralanmalarının olup olmadığının araştırıldığını belirtti. "Kafatası, beyin, beyincik, göğüs ve karın bölgesinden organ parçaları alındı" diyen Alkan, özellikle cinsel istismar şüphesi üzerine genital bölgeden örnekler alındığını vurguladı.

ZEHİR TESTİ VE DNA İNCELEMELERİ YAPILACAK

Otopsinin detaylarına da değinen Prof. Dr. Nevzat Alkan, cesedin mikroskop altında histopatolojik olarak incelendiğini ve ölüm sebebiyle ilgili önemli bilgilerin bu süreçte elde edileceğini söyledi. Karaciğer, böbrek, kan ve idrar gibi örneklerin zehirlenme şüphesine karşı analiz edileceğini ve DNA incelemelerinin de yapılacağını vurguladı. “İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı tarafından yürütülecek olan bu süreç, Diyarbakır'daki ölüm muayenesi sonuçları, İstanbul'daki laboratuvar analizleriyle birleştirilecek ve ardından nihai otopsi raporu hazırlanacak. Bu rapor daha sonra Adli Tıp İhtisas Kurulu’na sunulacak. Kurulda bir adli tıp uzmanı başkanlığında çocuk doktoru, kadın doğum uzmanı, genel cerrah gibi farklı branşlardan doktorlar bulunuyor. Bu kurul, ölüm mekanizması, zamanı ve diğer merak edilen tüm sorulara yanıt verecek."

ÖN OTOPSİ RAPORU DEĞİL DEFİN RUHSATIDIR

Alkan, kamuoyunda "ön otopsi raporu sunuldu" şeklindeki yanlış bir algı olduğunu belirterek, aslında böyle bir raporun henüz sunulmadığını vurguladı. "Ortada bir rapor yok, sızan bilgiler var. Hazırlanan belge, yalnızca Narin’in gömülebilmesi için verilen defin ruhsatıdır. Ve 'incelemeler sürüyor' notu yer almıştır" dedi.

2 HAFTADAN FAZLA UZAYACAĞINI SANMIYORUM

Alkan, kamuoyunun yoğun ilgisi nedeniyle sürecin hızlandırıldığını ve laboratuvar sonuçlarının bu hafta içinde çıkabileceğini belirtti. "Muhtemelen kurul, hafta sonu ya da pazartesi günü toplanacak ve çarşamba ya da perşembe günü nihai rapor hazırlanacak. Yani sürecin iki haftadan fazla uzamayacağını düşünüyorum" diye ekledi.

2 OLASILIK AĞIR BASIYOR

Kamuoyunda dört farklı olasılıktan bahsediliyor. İlk iki olasılık olan " Abi madde kullanıyordu bunu örtbas etmek için çocuk öldürüldü” ve "aile arası bir anlaşmazlık yüzünden çocuk öç için öldürüldü" iddialarına ben sıfır olasılık veriyorum. Diğer iki ana olasılık ise “çocuğun gördüğü bir durum yüzünden öldürülmüş olması” ya da “cinsel istismar amacıyla katledilmiş olabileceği” bana göre daha ağır basıyor. Kesin sonuçlar adli tıp raporlarına yer alacak. 

Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun

SİLİNEN VERİLER GERİ GETİRİLİR

Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun ise, verdiği demeçte bu tür cinayetlerde zanlıların delilleri yok etmek amacıyla daha önce de yakma ya da suya atma gibi yöntemlere başvurduklarını hatırlatarak, cinayetin planlı olduğunu vurguladı. Altun, bazı mesajların silinmiş olmasının da bu planlı cinayetin bir işareti olduğunu ifade ederek, "WhatsApp gibi platformlardan silinen verilerin, yönetim ile iş birliği yapılarak geri getirilebileceği" bilgisini paylaştı.

BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMİ VERİLMELİ

Altun ayrıca, okulların açılmasıyla birlikte çocuklara mahremiyet ve istismara karşı bilinçlendirme eğitimi verilmesinin kritik önem taşıdığını belirtti. Çoğu olayda, ailenin ihmalkâr davranışlarının istismara zemin hazırladığını ifade eden Altun, ailelerin bu konuda daha duyarlı ve bilinçli olması gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR