Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte okullarda temizlik sorunları artmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın temizlik personelini haftada üç gün çalıştırmaya yönelik düzenlemesi nedeniyle birçok okulda hijyen problemi yaşanıyor. Temizlik görevlisi sayısının yetersiz olduğu okullarda, iddialara göre velilerden maddi destek isteniyor ve bazı veliler, öğretmenlerle birlikte sınıfları temizlemek zorunda kalıyor. Durumdan rahatsız olan birçok veli, ‘eğitimde tasarruf olmaz’ diyerek Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikâyette bulundu. Ayrıca Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) yöneticileri de Avcılar Kaymakamlığı önünde basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

EĞİTİM-SEN’DEN TEPKİ

Okullarda uygulanan İŞKUR destekli haftada günlüğü 566 TL olmak üzere toplam 3 gün, ücret verilerek özel sağlık sigortası ile temizlik işçisi çalıştırılmasına Avcılar Kaymakamlığı önünde toplanan Eğitim-Sen yöneticileri de ateş püskürdü. Basın açıklamasında “Sınıflarımız ve tuvaletler pislik içinde, temizlik yapılamıyor. Bakanlık, İŞKUR ile bir anlaşma yapmış; işçiler haftada sadece üç gün çalışacak ve günlük 566 lira alacaklar. Yanlış duymadınız, sadece 566 lira! Ayda 6 bin 900 TL ediyor. Temizlik işçileri kadrolu ve güvenceli olarak çalıştırılmalı. Eğer okullar temiz olmazsa, salgın hastalıklar hızla yayılacak” ifadeleri yer aldı. 

OKULLARDA SORUN BÜYÜYOR! TEMİZLİK ÖĞRETMENLER VE VELİLERE KALDI

Okullarda temizlik sorunu çözüm beklerken, veliler ve öğretmenler paspas başında… Tasarruf tedbirleri kapsamında okullardaki temizlik personeli sayısının azaltılmasıyla, temizlik işi velilerin ve öğretmenlerin omuzlarına yüklendi. Personel haftada sadece üç gün çalışıyor, veliler ve öğretmenler sınıf temizliği yapıyor…
Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte okullarda temizlik sorunları artmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın temizlik personelini haftada üç gün çalıştırmaya yönelik düzenlemesi nedeniyle birçok okulda hijyen problemi yaşanıyor. Temizlik görevlisi sayısının yetersiz olduğu okullarda, iddialara göre velilerden maddi destek isteniyor ve bazı veliler, öğretmenlerle birlikte sınıfları temizlemek zorunda kalıyor. Bu durum veliler, temizlik görevlileri ve Eğitim-Sen yöneticileri tarafından tepkiyle karşılandı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sene başında İŞKUR destekli temizlik personeli istihdam programında değişikliğe giderek temizlik görevlilerinin okullarda haftada yalnızca üç gün çalışmasına karar vermişti. Bu görevlilere ise günlük 566 TL ücret ve özel sağlık sigortası sağlanıyor. Veliler, temizlik personelleri ve sendikalar yetkililerden bu durumun acilen çözüme kavuşturulmasını talep ediyorlar.

EĞİTİMDE TASARRUF OLMAZ

Durumdan rahatsız olan birçok veli, ‘eğitimde tasarruf olmaz’ diyerek Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikâyette bulundu. Ayrıca Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) yöneticileri de Avcılar Kaymakamlığı önünde basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

MADDİ DESTEK TALEBİ İDDİASI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın temizlik personelini haftada sadece üç gün çalıştırmaya yönelik yaptığı düzenleme, okullarda hijyen sorunlarına yol açtı. Bazı veliler, temizlik personelinin yetersiz kaldığı okullarda sınıfların temizliğini öğretmenlerle birlikte yapmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Hatta bazı okul yönetimlerinin, velilerden temizlik için maddi destek istediği ve dışarıdan temizlik işçisi tutmaya çalıştığı iddia ediliyor.

GÜNLÜK 566 TL ÜCRET, 3 GÜNLÜK ÇALIŞMA

Okullarda uygulanan İŞKUR destekli haftada günlüğü 566 TL olmak üzere toplam 3 gün, ücret verilerek özel sağlık sigortası ile temizlik işçisi çalıştırılmasına Avcılar Kaymakamlığı önünde toplanan Eğitim-Sen yöneticileri de basın açıklaması ile tepki gösterdi. 

SALGIN HASTALIKLAR YAYILACAK

Basın açıklamasında “Sınıflarımız ve tuvaletler pislik içinde, temizlik yapılamıyor. Geçen yıl altı yedi temizlik işçisinin çalıştığı okullarda, bu yıl sadece iki ya da üç işçi kaldı. Kalanlar da asgari ücretin altında çalıştırılıyor. Bakanlık, İŞKUR ile bir anlaşma yapmış; işçiler haftada sadece üç gün çalışacak ve günlük 566 lira alacaklar. Yanlış duymadınız, sadece 566 lira! Ayda 6.900 TL ediyor. Temizlik işçileri kadrolu ve güvenceli olarak çalıştırılmalı. Eğer okullar temiz olmazsa, salgın hastalıklar hızla yayılacak. Çocuklarımızın sağlıklı bir ortamda eğitim almasını istiyorsak, öğrenci, öğretmen, temizlik işçileri ve veliler hep birlikte mücadele ederek bu hakkımızı savunmalıyız” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR