Vücut, yediğimiz yiyeceklerden enerji alır ve bunun sürekli bir şekilde sağlanmasına güvenir. Bütün besinler önemlidir ancak karbonhidratlar vücudun birincil ve tercih edilen yakıt kaynağıdır.

ENERJİ REZERVİ

Vücudun beyin gibi bazı kısımları enerji için yalnızca karbonhidratları (glikoz formunda) kullanabilir. Vücut, bazı karbonhidratları daha sonra kullanmak üzere karaciğerde depolayabilir. Ve bu, kan şekeri seviyeleri düşük olduğunda, örneğin öğün aralarında, vücudun kullanması için bir enerji rezervi görevi görür.

Rennes Chotard'ın peşinde Rennes Chotard'ın peşinde

TEDARİK BİTİYOR

Ancak depolanan miktarın bir sınırı vardır ve sonunda tedarik tükenir. Bu yedek enerji kaynağı yalnızca üç ila altı saat sürer. Bu nedenle çok uzun süre aç kalmak, yeme isteğimizi harekete geçiren biyolojik ve psikolojik mekanizmaları devreye sokar.

TÜKENMİŞLİK HİSSİ

Bu da genellikle sağlıksız karbonhidratlara (patates kızartması, beyaz ekmek, bisküvi vb) karşı güçlü isteklere yol açabilir. Daha fazla karbonhidratta, özellikle de işlenmiş olanları tükettiğimizde insülin seviyelerimiz yükselir. Kan şekerimiz daha sonra düşebilir ve fiziksel olarak tükenmişlik hissine yol açabilir.

HERKES FARKLIDIR

Genel öneri; öğünler arasında 5 saatten uzun boşluklar bırakmamanızdır. Ancak her insan farklıdır. Bazı kişilerin daha sık, bazılarının ise daha az yemesi gerekebilir. Bu sebeple bir diyetisyene başvurmak en iyi yoldur.

Kaynak: TAMER AYERİ